Амбасадор Јапана у посети Дому здравља “Др Властимир Годић”: Бољи услови здравствене заштите становника општине Варварин

Амбасадор Јапана у Србији његова екселенција Такахико Кацумата посетио је Дом здравља “Др Властимир Годић” у Варварину где је обишао радиолошку службу која је, захваљујући бесповратним средствима обезбеђеним од стране Владе Јапана, а кроз Пројекат за основне потребе становништва (ПОПОС) који Влада Јапана спроводи више од 20 година у Републици Србији, добила нови рендген апарат.

Овим пројектом Влада Јапана донирала је рендген апарат у вредности од 76.000,00 евра Дому здравља “Др Властимир Годић”, а са циљем унапређења очувања здравља и како би грађанима општине Варварин била обезбеђена боља здравствена дијагностика и побољшани услови здравствене заштите, истакао је амбасадор Такахико Кацумата.

“Здравство је једна од приоритетних области Јапанске помоћи за социјално економски развој Србије, а промоција квалитета медицинских услуга на националном нивоу је све важнија у условима пандемије корона вируса. Влада Јапана спремна је да настави са хуманитарном помоћи оним општинама које се суочавају са изазовима здравствене и социјалне заштите локалног становништва, верујемо да сви то заслужују и ни једна регија не сме бити запостављена”, нагласио је Кацумата.

Он је подсетио и на дугогодишње пријатељске односе између Јапана и Србије. “Помажемо једни другима, посебно у тешким тренуцима као што је то било у случају обнове Србије деведесетих година прошлог века, или након трагедије коју је Јапан доживео пре десет година у великом земљотресу”, подсетио је амбасадор Јапана и истакао да ће 2022. године бити обележена 140. годишњица успостављања пријатељских односа између Србије и Јапана.

У име општине Варварин на донацији се захвалио председник Скупштине општине Војкан Павић истакавши да са новим рендген апаратом лекари варваринског Дома здравља могу лакше и брже да дијагностификују и лече своје пацијенте.

“Чин даривања је сам по себи племенит и вредан сваког дивљења, посебно ако имамо у виду да се овом донацијом за куповину рендген апарата директно доприноси очувању здравља људи. Овај племенити чин може служити као пример хуманости географски удаљеног народа, али изразито пријатељског који, као и сваки прави пријатељ, разуме тешкоће и вољан је да помогне”, поручио је председник Павић.

Помоћница министра здравља др Весна Ракоњац захвалила се Амбасади Јапана на широком приступу када је здравство у Србији у питању, подсетивши да се ресорно министарство труди да здравствена заштита буде доступна свим грађанима Србије.

“Овом донацијом ми ћемо унапредити здравствену службу у једној малој самоуправи, али то ће за грађане значити пуно, а доступност и квалитет здравствене заштите и благовремена дијагноза значе брже излечење и могућност за смањење трошкова”, оценила је др Весна Ракоњац.

Стари рендген апарат је био стар више од 40 година, радио је од 1976. године, али је дошло време да се замени новим дигиталним апаратом чији је главни бенефит боља дијагностика, која се манифестује преко боље резолуције и мањег зрачења пацијената и на тај начин омогућава бољу дијагностку, а самим тим и терапију, рекла је др Јасмина Ракић, директорка Дома здравља “Др Властимир Годић”.

“Захвалила бих се овом приликом и локалној самоуправи, која је након ове донације обезбедила средства за реновирање наше зграде која је саграђена почетком 20 века, а где се налази РТГ служба, тако да се и општини захваљујем на подршци и разумевању”, истакла је др Ракић.

“Општина Варварин има мање од 17.000 становника, али нажалост проценат малигних болести, као и број пацијената који је прошао кроз нашу Ковид амбуланту, је велики, имали смо више од 1.300 позитивних пацијената, то није на завидном нивоу, али ваш апарат је стигао у право време и зато вам се захваљујем у име свих наших здравствених радника и пацијената”, поручила је др Јасмина Ракић.

Укупан износ јапанске бесповратне помоћи кроз пројекте за основне потребе становништва (ПОПОС) у Србији, од 1999. године, износи преко 14,4 милиона евра, док је циљ ПОПОС-а покренутог пре двадесет година да директно одговори на различите , али основне развоје потребе становништва на пољима примарне здравствене неге, основног образовања, социјалне помоћи, заштите животне средине.

3.7 3 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x