Берба јагода у Темнићу поранила: Квалитет одличан, проблем са пласманом

Берба јагода на отвореном у темнићком крају кренула је доста раније него иначе, већ у другој половини априла месеца. Квалитет је одличан, али проблем са којим се сусрећу произвођачи је пласман производа на тржиште због откупа који у овом крају још није увек није почео. Произвођач из Залоговца, Милутин Ћирић, истиче да је суша допринела да јагода буде квалитетнија, у односу на прошлу годину која је била влажна, а јагода доста трулела.

“Нема ове године ни неке толико велике заштите ни третирања јагоде, нема пестицида, јагода је за сад прва лига, али џабе кад откуп још није решен. Узимају људи који носе по пијацама, али на веће ништа још није кренуло. Ми имамо негде око 3 километара, три фолије, претежно је засађена сорта “Роксана”, бар код мене, али има и људи који узимају фриго саднице, има разних сорти. “Роксана” се најбоље показала на нашем поднебљу и највише роди, а што се тиче откупљивача, нико не гледа која је сорта у питању, само да је добра и квалитетна јагода”, рекао нам је Милутин Ћирић.

Ситуација у свету, првенствено због рата у Украјини, отежава пласман на тржиште Руске Федерације, на које су јагодари, углавном, пласирали своје производе. Тренутно се јагоде из овог краја могу пронаћи на кванташким пијацама, а произвођачи се надају да ће ускоро кренути и организовани откуп.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x