“Бошњанијада 2019” одржана у Бошњану код Варварина

Протеклог викенда у Бошњану код Варварина одржана је 16. по реду “Бошњанијада”, манифестација која окупља мештане четири села у Републици Србији са истим именом. Том приликом Бошњанци из општина Параћин, Рача и Лебане, у друштву домаћина, обишли су цркву Свете Петке у Бошњану, као и манастир Светог Луке, организована су и такмичења у малом фудбалу за мушкарце и девојке, такмичења у кошарци, шаху, али и надвлачењу конопца.

Домаћини, у присуству заменице председника општине Варварин Виолете Чолаковић, госте су дочекали уз погачу и со у центру Бошњана, док је делегацију Бошњана код Раче предводио председник Скупштине општине Рача Душан Ђоковић.

Члан Савета месне заједнице Бошњане (Варварин) др Јасмина Ракић подсећа да је пре 16 година тадашњи председник ове МЗ Томислав Јовановић Шоша са председником МЗ Бошњане (Параћин) направио договор да се Бошњанци једном годишње међусобно друже.

Председници МЗ Бошњане (Варварин) Дејан Гавриловић и МЗ Бошњане (Рача) Томислав Домановић и члан Савета МЗ Бошњане др Јасмина Ракић

“У Републици Србији постоје четири Бошњана тако да се сваке године у неком другом Бошњану одржава ова манифестација. То дружење се састоји од пријема гостију, затим им покажемо наше знаменитости, након тога следе спортске активности и увече вечерња забава и дружење”, објашњаца др Ракић нагласивши да је главни циљ “Бошњанијаде” међусобно дружење, размена искустава и стварање нових пријатељстава.

“Како смо данас сазнали имамо и два склопљена брака тако да је то стварно лепо”, рекла нам је др Јасмина Ракић.

Наредна “Бошњанијада” биће одржана у Бошњану код Раче, а заменик председника ове месне заједнице Томислав Домановић објашњава да је то село по броју становника мање од овогодишњег домаћина, али наглашава да ће дати све од себе да наредне године буду добри домаћини осталим Бошњанцима.

“Надам се да ће и наша “Бошњанијада” идуће године да буде опет успешна, да буде нових дружења, као и бракова, ако да Бог да се склопе као што су се склапали, што је једна од најбољих ствари на овим нашим манифестацијама”, поручује Домановић.

На крају дана дружење Бошњанаца из целе Србије настављено је у хотелу Плажа на обали Велике Мораве у Варварину и том приликом проглашени су и победници у спортским такмичењима којима су председник Савета МЗ Бошњане Дејан Гавриловић и члан Савета др Јасмина Ракић уручили пехаре и дипломе, а проглашени су и најбољи појединци, као и свеукупни победник.

Прво место на кошаркашком турниру освојила је екипа Бошњана (Варварин), друго место припало је Бошњану (Параћин), док је трећепласирана екипа дошла из Бошњана (Рача).

У малом фудбалу, категорија за мушкарце, прво место освојила је екипа из Бошњана (Параћин), друго место изборила је екипа Бошњана (Варварин), док је треће место припало Бошњацу (Лебане). У категорији девојака најбоља је била екипа из Бошњана (Рача), друге су биле девојке из Бошњана (Параћин), док је треће место припало екипи из Бошњана (Варварин).

Диплому за прво место у шаховском турниру добила је екипа из Бошњаца (Лебане), друго је било Бошњане (Варварин), а треће Бошњане (Параћин), док су у надвлачењу конопца најјачи били представници Бошњана (Варварин), друго место припало је Бошњану (Параћин) и треће Бошњацу (Лебане).

За свеукупног победника за остварене спортске резултате на овогодишњој “Бошњанијади” проглашено је Бошњане (Варварин), друго место припало је Бошњану (Параћин), а треће Бошњацу (Лебане). Проглашени су и најбољи појединци, диплому за најбољег стрелца у малом фудбалу добили су Анђела Јовичић из Бошњана (Рача) и Филип Савић из Бошњана (Варварин).

“Бошњанијади 2019” присуствовали су и председник општине Варварин Војкан Павић, народна посланица у НСРС др Виолета Лутовац Ђурђевић, заменица председника општине Виолета Чолаковић, председник Скупштине општине проф. Драгољуб Станојевић, председник УО “Железнице Србије” и Бошњанац Зоран Баки Анђелковић, начелница Општинске управе Гордана Петровић, помоћник председника општине Саша Срећковић, као и чланови Општинског већа Славољуб Савић и Мирослав Радовановић.

Организатор овогодишње “Бошњанијаде” била је Месна заједница Бошњане, а покровитељ општина Варварин.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x