Делегација Града Крушевца у посети Општини Жалец у Словенији

Градоначелник Крушевца Драги Несторовић и председник Скупштине града Јасмина Палуровић, на позив жупана побратимског града Жалеца (Словенија) Јанка Коса, присуствовали су  прослави Дана града.

Датум који се прославља као Дан града, датира од 06. септембра 1848. године, а статус града  Жалец је стекао пре 50 година.  Обележавање траје више дана кроз разноврсне  културне, спортске и друге активности, а и ове године јубилеј је обележен и значајним успесима.

У свечаној дворани града Жалеца на свечаној академији градоначелник Јанко Кос доделио је највише награде и признања појединцима и установама,  уз пригодне културно-уметничке тачке. Свечаности је присуствовао и председник Републике Словеније Борут Пахор, а након завршетка свечаности упознао се са градоначелником Крушевца Драгим Несторовићем и председником Скупштине Јасмином Палуровић.

Овогодишњи централни део манифестације био је отварање фонтане пива „Зелено злато“ у централном градском парку. Домаћини очекују да ова фонтана – јединствена у свету, буде велики замајац за туризам овог краја, који је 5. у свету по производњи хмеља. Домаћини су госте упознали и са развојем хмељараства обиласком музеја посвећеног овој биљци, која је својом јединственом аромом прославила овај крај широм света. Иначе, на територији општине Жалец има преко 1500 хектара под хмељом.

крушевац.рс

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x