Ђорђе Милетић из Ћуприје допливао први до Богојављенског крста у Варварину (ФОТО)

Ђорђе Милетић из Ћуприје, у конкуренцији од 15 такмичара међу којима се и ове године, као и ранијих, нашла и једна девојка, Невена Груловић из Крушевца, први је допливао до Богојављенског крста који је у Велику Мораву код Варварина био спуштен поводом обележавања хришћанског празника Богојављења.

Традиционално ову манифестацију организују Месне заједнице Град Варварин и Село Варварин, а пред почетак витешког надметања свештенство Темнићког намесништва освештало је воду, после чега је пресечен колач. За освајача првог места организатори су обезбедили слику коју је Милетићу уручио председник општине Варварин Војкан Павић, док су остали учесници добили мајице и од цркве бројанице.

Пливању је претходила Литургија у цркви Успења Пресвете Богородице у Варварину, освештана је и богојављенска водица, а потом је улицама Варварина прошла литија до сплавова на Великој Морави у Село Варварину где је било окупљено око 200 грађана и где су се служили грејана ракија, кувано вино и чај.

Организатори традиционалног Богојављенског пливања на Великој Морави су Савети месних заједница Град Варварин и Село Варварин и Црквена општина Варварин, под покровитељством Општине Варварин. У организацији ове манифестације учешће је узео и Дом здравља “Др Властимир Годић”.

Манифестацији су присуствовали и представници локалне самоуправе, заменица председника општине Виолета Чолаковић, председник СО Варварин проф. Драгољуб Станојевић, заменик председника СО проф. Братислав Ташић, помоћник председника општине Саша Срећковић, начелница Општинске управе Гордана Петровић, директор ЈКП “Варварин” Дејан Ракић, председник Савета МЗ Село Варварин Братислав Петровић, као и чланови Општинског већа.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x