Михаило Аџић из Крушевца допливао први до Богојављенског крста у Варварину

У конкуренцији 15 пливача, међу којима се ове године нашла и једна девојка, Невена Груловић из Крушевца, први до Богојављенског крста, који је у Велику Мораву код Варварина био спуштен поводом обележавања хришћанског празника Богојављења, стигао је Михаило Аџић из Крушевца.

Фото: С. Симић

По традицији, свештенство Темнићког намесништва освештало је воду, после чега је пресечен колач. За освајача првог места организатори су обезбедили слику “Кнежева воденица”, дело Банета Спасојевића Лаћиног, док су остали учесници добили мајице и од Цркве бројанице.

Фото: С. Симић

Претходно је у цркви Успења Пресвете Богородице у Варварину служена Литургија, освештана богојављенска водица, а потом је улицама Варварина прошла литија до Велике Мораве у Село Варварину.

Организатори традиционалног “Богојављенског пливања” на Великој Морави су Савети месних заједница Град Варварин и Село Варварин и Црквена општина Варварин, под покровитељством општине Варварин. У организацији ове манифестације учешће су узели и Дом здравља “Др Властимир Годић”, као и Општинска организација Црвеног крста у Варварину.

Фото: С. Симић

Фото. Слободан Симић

 

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x