Доситејев Еразмус+ тим учествовао у размени ученика у Румунији

Ћићевачка ОШ “Доситеј Обрадовић” учествује у Еразмус+ пројекту под називом “Млади новинари данашњице, одговорни дигитални грађани сутрашњице”. Пројекат је започет 2019. године разменом наставника у Хрватској и обухватао је и размене ученика у свим земљама учесницама пројекта, а то су Србија, Северна Македонија и Румунија. Размене ученика биле су планиране за 2020. и 2021. годину, али због појаве епидемије корона вируса размене су одложене, а пројекат продужен.

Овог пролећа стекли су се услови за извођење и тих дуго очекиваних ученичких размена. Након размене у Србији и Северној Македонији у марту и априлу (о којима сте могли читати на овом порталу), од 30.5. до 3.6. обављена је и последња размена ученика у Александрији у Румунији.

Тим ОШ “Доситеј Обрaдовић” чинило је шест ученика узраста старијих разреда: Милан Тодоровић, Војин Пауновић, Сашка Кркић, Ена Пантић, Јована Видачак и Јања Пекић и три наставнице: Биљана Вучковић, Александра Ивановић и Тамара Милић-Михајловић. Главна тема активности у Румунији је била “Шта се крије иза вести?2 па су тако ученици могли сазнати пуно тога о моћи медија, лажним вестима, разумевању и откривању скривених порука и намера које се крију у вестима, сензационализму, како привући читаоце различитих узраста и како се пише интервју. Све ово ће ђацима бити од велике користи јер су они већ млади новинари који пишу за школски дигитални часопис “Ђачка искра” који и ви можете пронаћи на линку djackaiskra.home.blog.

Осим едукативних садржаја, румунски домаћини су се јако потрудили и око забавних активности, па су тако учесници размене имали прилику да испробају Авантура парк Комана,пуцање из ваздушног пиштоља, flash mob плес на улици и да туристички обиђу Букурешт, престоницу Румуније. Посебан утисак је оставио обилазак румунске националне телевизије “Диги 24”. Прошетали су кроз велике модерне студије прилагођене за различите типове емисија, њихове редакције, просторије за монтажу, па су чак имали и прилику да уђу у студио у ком се у том тренутку емитовала емисија уживо.

Искуства и знања која су стекли пренели су и применили у школи. Ученици који су путовали урадили су презентације које су представили пред својим одељењима, а наставнице пред Наставничким већем. На овај начин подиже се медијска писменост већег броја људи што је изузетно важно и корисно. Свесни смо да огроман број људи не зна ни шта значи појам медијска писменост и захваљујући овом пројекту ми сада имамо сазнања о томе која ћемо се потрудити да пренесемо пре свега људима у нашем окружењу, а и широј јавности колико је то у нашој моћи.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x