Душан Бранковић из Варварина први до Часног крста на Великој Морави

Српска православна црква и православни верници у уторак 19. јануара обележили су један од највећих хришћанских празника, Богојављање. Поводом овог празника на обали Велике Мораве у Селу Варварин, по девети пут, организовано је традиционално пливање за Часни Богојављенски крст.

Пливању је претходила Литургија у цркви Успења Пресвете Богородице у Варварину, литија према Селу Варварин, пред сам старт витешког надметања свештеник Драган Глигоријевић благосиљао је воду и крст, а затим су пливачи пливали 33 метара, што симболизује број година живота Исуса Христа.

У конкуренцији 15 такмичара из Варварина, Ћићевца, Трстеника, Параћина и Крушевца први до Часног крста на Великој Морави допливао је Душан Бранковић из Варварина. Њему је награду, слику уметника Бранислава Спасојевића из Села Варварин, уручила председница општине Варварин др Виолета Лутовац Ђурђевић.

“Почаствован сам што сам освојио крст, исплатио се труд и рад. Ово је моје прво учешће и надам се да ћу и наредних година да учествујем у овом такмичењу. Ко год је желео да учествује у овој манифестацији, а из неких разлога није, само напред, нека дође наредне године”, поручио је Бранковић.

Организатори деветог по реду пливања за Часни Богојављенски крст на Великој Морави су Месне заједнице Град Варварин и Село Варварин, под покровитељством општине Варварин. Овогодишњи колачар Данијел Франчина колач је предао представницама удружења “Сејачи среће”.

Пливању за Часни крст присуствовали су и заменик председнице општине Дејан Милановић, помоћник председнице Александар Марковић, шеф кабинета председнице општине Душан Драгичевић, секретар Спортског савеза општине Варварин Дражен Симоновић и директори Општинске библиотеке Варварин, ЈКП “Варварин” и ЈП “Расвета Варварин” Горан Ћеличанин, Дејан Ракић и Владан Весић.

1 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x