Едукација у Бошњану поводом Светског дана срца у уторак 29. септембра

Поводом Светског дана срца, који се у свету обележава 29. септембра, а ове године под слоганом “Свим срцем за здраво срце”, Удружење жена “Дар” организује у уторак, 29. септембра, у центру Бошњана, едукацију о симптомима и превенцији болести срца.

Поред едукације, тог дана у временском периоду од 10 до 11 часова биће организована акција бесплатног мерења шећера у крви и крвног притиска. Акцију спроводи Удружење жена “Дар”, у сарадњи са Патронажном службом Дома здравља “Др Властимир Годић” и Црвеним крстом Варварин, а овом приликом позива све мештане Бошњана да се прикључе акцији и провере своје здравствено стање.

Светски дан срца установљен је 2000. године са циљем да информише људе широм света да су болести
срца и крвних судова водећи узрок смрти. Сваке године у свету 17,9 милиона људи умре као последица
болести срца и крвних судова, а процењује се да ће до 2030. године тај број порасти на 23 милиона. Светска федерација за срце упозорава да најмање 85% превремених смртних исхода може да се спречи
контролом главних фактора ризика (пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност).

Месецима се наша земља и цео свет боре са пандемијом COVID-19 која је оптеретила здравствене системе, здравствене раднике и подигла ниво индивидуалне одговорности за сопствено здравље и здравље целокупног друштва. Ток пандемије је још увек непредвидив, због чега је брига о стању нашег срца тренутно важнија него икада. Зато ове године, 29. септембра, кампања поводом обележавања Светског дана срца истиче значај болести срца и крвних судова, које су водећи узрок смрти у свету.

COVID-19 нарочито угрожава срчане болеснике и ставља их под двоструки ризик. С једне стране, срчани болесници су већ нарушеног здравља, а ако се инфицирају вирусом SARS-CоV-2, ризик да развију тежу клиничку слику COVID-19 је већи.

Људи који имају срчану слабост су много осетљивији на инфекцију COVID-19 и развој компликација. Срчана слабост је озбиљно здравствено стање, када ослабљени срчани мишић не снабдева тело довољном количином крви. Симптоми и знаци срчане слабости су: отежано дисање, умор и оток потколеница. Од срчане слабости у свету болује 26 милиона људи. Срчана слабост је најчешћи узрок хоспитализација у свету, а од пет срчаних болесника, један ће развити срчану слабост.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x