Предавање о болестима срца одржано у Бошњану

Акцијом у центру Бошњана Дом здравља “Др Властимир Годић”, Црвени крст Варварин и Удружење жена “Дар” обележили су Светски дан срца. Том приликом одржана је едукација о болестима срца, а заинтересовани мештани Бошњана могли су да провере ниво крвног притиска и шећера у крви.

Патронажна сестра варваринског Дома здравља Соња Живковић подсећа да се 29. септембар, према календару јавног здравља, обележава као Светски дан срца, док се ове године обележава под слоганом “Свим срцем за здраво срце”.

“Болести срца и крвних судова су водећи узрок смртности како у свету тако и код нас, па зато Светска федерација за срце упозорава да болести срца и крвних судова можемо превенирати тако што утичемо на смањење или отклањање три главна фактора ризика, а то су пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност. Морам да напоменем да су кардиоваскуларни болесници под великим ризиком и од обољевања од болести COVID-19”, рекла нам је Соња Живковић.

Удружење жена “Дар” из Бошњана, Патронажна служба Дома здравља “Др Властимир Годић” и Црвени крст Варварин организовали су заједничко предавање о болестима срца, наглашава председница Удружења “Дар”Јелена Марковић оценивши да су се мештани Бошњана у великом броју одазвали овој акцији.

“Задовољни смо одзивом нашиг суграђана који су се у заиста великом броју одазвали нашој акцији и предавању, могли су овом приликом да провере ниво крвног притиска и шећера у крви, а захвалила бих се и Патронажној служби Дома здравља и Црвеном крсту на одличној сарадњи”, рекла нам је Јелена Марковић.

Да подсетимо да је Светски дан срца установљен 2000. године са циљем да информише људе широм света да су болести срца и крвних судова водећи узрок смрти. Сваке године у свету 17,9 милиона људи умре као последица болести срца и крвних судова, а процењује се да ће до 2030. године тај број порасти на 23 милиона. Светска федерација за срце упозорава да најмање 85% превремених смртних исхода може да се спречи контролом главних фактора ризика (пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност).

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x