Годишњи концерт Друштва “Традиција” и њихових пријатеља

Заједно са својим пријатељима, КУД “Грозд” из Александровца и КУД “Радојкино коло” из Глободера, чланови Друштва за неговање традиционалне песме, игре и обичаја Срба “Традиција” одржали су годишњи концерт за памћење у препуној сали Дома културе у Трстенику под називом “Традиција наслеђе Србије”, посвећен уврштању српске игре-кола на УНЕСКО репрезентативној листи нематеријалне културне баштине.

“Желим овом приликом да се захвалим свим учесницима овог концерта, родитељима ове дивне деце, представницима КУД наших пријатеља, општини Трстеник и медијима који помно прате све наше активности, а нарочито нашој локалној РТВ Трстеник која уживо преноси ову веома посећену културну манифестацију. Исто тако хвала и публици која је цело време не штедећи дланове аплаузима подржавала све учеснике на фолклорној сцени”, поручује председник Друштва “Традиција” Драган Марковић.

“Ја сам на почетку у поздравној речи у име свих учесника у програму, упутио поруку “Без прошлости нема будућности” јер је прошлост увод у будућност, другим речима, без извора воде нема. Наша је обавеза да сачувамо оно што нам је од предака остало и да пренесемо покољењима која долазе. Наше етно наслеђе је наш идентитет, наша снага, то је оно што нас издваја од других. Представљајући своје игре, песме и обичаје, промовишемо културно нематеријално благо Србије у земљи и иностранству”, истиче Марковић и додаје да ову Друштво такође представља исто тако и свој град, општину Трстеник.

Он најављује да ће до краја ове године “Традиција” одржати још наступа, закључивши да је овај концерт заиста било једно лепо дружење.

Председник “Традиције” Драган Марковић је добитник општинског признања и других награда за вишегодишњи рад у аматерском стваралаштву. У протеклих 11 година ово трстеничко Друштво приредило је преко 500 концерата у земљи и иностранству, док је реализовано 46 иностраних турнеја са 120 наступа у 14 европских земаља.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x