Горан Ћеличанин поводом 45 година уметничког рада: “Карикатура је мој живот и без тога не могу”

Велики јубилеј, 45 година уметничког рада познатог и прослављеног карикатуристе, овогодишњег добитника Награде за животно дело 31. Међународног Фестивала хумора и сатире “Златна кацига” Горана Ћеличанина, обележен је у Белој сали Културног центра Крушевац пригодним програмом посвећеном овом уметнику. Награда ће му бити уручена у суботу, 1. априла, у биоскопу “Крушевац”.

Препун утисака након програма, Ћеличанин је оценио да је испуњено очекивање публике која је имала прилику да чује можда и нешто што до сада о њему није било речено, али и да у протеклих девет дана погледа две његове изложбе – акрилика на великом платну у Клубу КЦК и награђиваних, антиратних карикатура у Галерији КЦК.

Говорећи о почецима, Горан Ћеличанин је подсетио да је његов први рад објављен у новинама 1978. године, приликом учешћа на Омладинској радној акцији у Македонији и тај датум је и узео као почетак своје професионалне каријере.

“Карикатура је мој живот и без тога не могу. Нажалост, она постиже један низак ниво вредновања и због саме кризе медија, имала је свој процват у штампаним новинама, сада је присутна већином на порталима и друштвеним мрежама, мада то није њена права сврха, али нам је то сада једини простор”, каже Ћеличанин.

О Ћеличанину су говорили директорка КЦК Виолета Капларевић, новинар Слободан Радичевић, карикатуриста Неђељко Убовић, сатиричар Милош Милошевић Шика и афористичари Ивко Михајловић, Саша Милетић и Братислав Костадинов. У програму су учествовали и чланови Драмског студија “Културоциклина”, а за музички тренутак задужена је била група “XI Eleven”. Вечери посвећеној јубилеју Горана Ћеличанина присуствовали су и заменик председнице општине Варварин Дејан Милановић и заменица председника Скупштине Јелена Весић.

На почетку програма емитован је инсерт из филма “Моста ми више нема”, снимљеног поводом годишњице бомбардовања Варваринског моста, што је и наслов песме Горана Ћеличанина. Важно је поменути и то да је овај прослављени карикатуриста аутор логотипа Регионалне телевизије Крушевац.

5 2 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x