Грип у Варварину под контролом, вакцинација најбоља превенција против грипа

Епидемиолошка ситуација сезонског вируса грипа на територији општине Варварин је под контролом. По речима директорке Дома здравља “Др Властимир Годић”, др Јасмине Ракић, забележен је већи број оболелих, а пацијенти се, пре свега, јављају због повишене телесне температуре и сувог кашља.

“Пажљиво прегледамо све пацијенте, може да се догоди да се такав налаз врло брзо спусти од обичног сувог кашља и температуре и на плућа. Ја сам лично регистровала у пар случаја нека запаљења плућа, као и моје колеге, али могу да кажем да то није ништа алармантно већ је то уобичајена ситуација која се јавља сваке године када је у питању време грипа”, истиче др Јасмина Ракић и додаје да најосетљивије категорије становништва редовно примају вакцину против сезонског грипа.

“Број пацијената који се јављају са симптомима овог грипа није алармантан баш због редовне вакцинације. Консултовала сам и педијатра, нашу начелницу дечијег диспанзера, др Снежану Станојевић, која ме је обавестила да је код деце такође присутна појава грипа који се манифестује у виду високе фебрилности, која траје преко 4/5 дана и у виду сувог кашља. Новитет, који наводи др Станојевић, је то да су се углавном разбољевала деца школског узраста, до 8 разреда, али је приметна и висока фебрилност деце од прве до четврте године живота, тако да позивам овом приликом родитеље да, без обзира што је у питању само фебрилност, слободно доведу своју децу код наших педијатара”, поручује др Ракић.

Она саветује мировање, лежање, антипиретике против температуре, али и примењивање савета лекара, а све због спречавања настанка вирусних пнеумонија (упала плућа), које се тешко лече, а затим, као секундарна инфекција, настаје бактеријска инфекција што додатно отежава ситуацију.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1371

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x