In memoriam: Милорад Мија Вујичић

Један од највећих бораца за ромска права и еманципацију ове националне мањине у Србији и у бившој Југославији, Милорад Мија Вујичић, преминуо је у 83. години.

Покојни Мија био је делегат другог светског конгреса Рома одржаног у Женеви априла 1978. године, а у децембру 1998. године представљао је Роме Југославије на светској конференцији у холокаусту у Вашингтону. Био је и учесник петог светског конгреса Рома одржаног у Прагу 2000. године.

Мија је био и потпредседник матице Рома у бившој Југославији, док му је за изузетан допринос еманципацији Рома Светска организација Рома доделила 2005. године награду “Оскар за животно дело”. Са пријатељима из Трстеника Мија је основао КУД “Иво Лола Рибар”. Предано је радио и на уређењу ромског насеља у Осаоници. Памтићемо га као доброг и хуманог човека, искреног и писменог, комуникативног, а био је и примеран радник у “Првој петолетки” све до пензионисања.

Мија је рођен у Врби код Краљева, син је музичара Радомира Вујичића из Крушевца и Наталије, кћерке Миладина ковача. Завршио је Индустријску школу при фабрици вагона у Краљеву, док као омладинац 1951. године долази у Трстеник где је надничио у борби за опстанак. Радио је и као електричар на електрификацији села трстеничког среза.

Од 1960. године Мија је радио у “Првој петолетки”, у погону Ремонт и Енергетика као електричар, а затим одлази у пензију где је и завршио свој животни пут оставивши за собом велика дела за памћење. Сахрањен је на Чаирском гробљу у Трстенику испраћен од бројних рођака и пријатеља са којима се дружио, веселио, са којима је решавао присутне проблеме, делио добро и зло и остао човек вредан помена.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x