Изложба “Историјска споменица” у холу Средње школе Варварин

У част предака и победе у Великом рату, у холу Средње школе у Варварину отворена је изложба “Историјска споменица”, коју су припремили професори Славица Милутиновић и Братислав Ташић.

По речима проф. историје Славице Милутиновић, ове године се Дан примирја у Првом светском рату обележава на много скромнији начин, у односу на раније године, а све због актуелне епидемиолошке ситуације изазване корона вирусом.

“Дан примирја у Првом светском рату ове године скромно обележавамо из разлога што не можемо дати себи на вољу организацију неких већих скупова због тренутно епидемиолошке ситуације, па се и ми сами томе прилагођавамо. Припрему ове изложбе углавном радимо са ученицима, ове године смо изложбу припремили ја и проф. Ташић, али ту је било и других колега које су нам излазиле у сусрет”, истиче проф. Славица Милутиновић.

Дух овог празника прати и амблем Наталијина рамонда, а проф. Милутиновић подсећа да тај цвет расте на Кајмакчајлану, где се налази и велика капела са посмртним остацима свих ратника који су своје животе положили за слободу свог народа у периоду од 1914. до 1918. године.

Наталијина рамонда је позната и као “биљка феникс” јер и када се потпуно осуши, ако се залије, може да оживи, због чега је и изабрана за симбол обележавања Дана примирја у Првом светском рату, да указује на уздизање српске државе из пепела и искушења кроз која је српски народ прошао у овом великом рату.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x