Још један у низу до сада успешно реализованих пројеката Центра за децу и омладину

Центар за децу и омладину, у партнерству са Западноевропским институтом из Београда, спровео је највећи део планираних активности пројекта “Интерсекторском сарадњом до социјалног укључивања” на територији општине Врњачка Бања који је стартовао 15. октобра 2020. године и траје до 15. јула 2021. године.

Проблем на који одговара овај Пројекат је ризик од социјалног искључивања деце основношколског узраста. Спроведено је свеобухватно истраживање којим су идентификоване потребе ученика из нижих разреда основних школа за додатном подршком у савладавању градива, које уколико се не реше могу довести до евентуалног напуштања школовања. Ово је комплексна проблематика и поред сектора образовања тиче се и центара за социјални рад, установа здравствене заштите и локалне управе.

“Одржан је веома важан састанак у просторијама Центра за децу и омладину 11. јануара на коме су учествовали представници свих сектора и истакли посебно задовољство што се овом проблему приступа из више углова. Истакнут је аспект сваког сектора и у интерактивној дискусији су дефинисане смернице за активан рад са корисницима у основним школама на територији општине Врњачка Бања. Реализација пројекта изнедрила је решење проблема увођењем услуге туторинга који промовише једнаке шансе за све, уз тимски рад, солидарност, рад у пару, волонтирање”, објашњава Валентина Крстић, координатор пројеката и председница Центра за децу и омладину у Врњачкој Бањи.

Проф. др Сретен Јелић и проф. др Анђелија Роглић одржали су 12. јануара представницима сектора здравства, локалне самоуправе, Центра за социјални рад, Удружења родитеља деце ометене у развоју, основних и средњих школа радионице о значају интерсекторске сарадње и туторинг програма ради истицања важности благовременог препознавања проблема код деце и значаја укључивања свих сектора у решавању истог.

Проблематика раног напуштања школовања разматрана је на обуци 4. фебруара у ОШ “Попински борци” у интерактивном раду након предавања мр Славице Павличевић, а дефинисани су и кораци у спровођењу програма подршке ученицима. Др Вања Балшић одржала је обуку 9. марта у ОШ “Младост” у Врњцима на тему волонтеризма и оријентације тутора за рад са корисницима, а представљени су и сарадници Иван Матић, логопед и Татјана Радић Милутиновић, социолошкиња, задужени за стручну подршку туторима.

“У ОШ “Бане Миленковић” у Новом Селу је 17. марта организовано повезивање тутора волонтера гимназијалаца са корисницима, а почетком априла у Центру за децу и омладину, што је допринело позитивним резултатима и остваривању напретка код деце са којом се радило. Други састанак волонтера тутора одржан је 6. априла и том приликом су дата упутства и објашњења о поступању са сваким дететом појединачно, у зависности од проблематике. Ментори су 21. априла одржали састанак са родитељима, туторима и ПП службом ради доношења одлука за даљи рад са најтежим случајевима, у најбољем интересу детета”, подсећа Валентина Крстић.

Она је додала и да је, у оквиру пројекта, израђен и Извештај истраживања о почетном стању и потребама за додатном подршком ученицима у општини Врњачка Бања и Протокол о интерсекторској сарадњи на неодређено време који је до сада потписало десет представника школа и институција из различитих сектора.

Тренутно, Пројекат је у фази директног рада тутора волонтера, ученика врњачке Гимназије са корисницима. Тутори одлазе у сеоске школе и раде са петоро ученика у ОШ “Бане Миленковић” у Новом Селу и са једним у ОШ “Бранко Радичевић” у Вранешима, одељење у Подунавцима, док осморо ученика из ОШ “Попински борци” из Врњачке Бање са својим туторима раде у просторијама Центра за децу и омладину у Врњачкој Бањи.

За кориснике и туторе ово представља предност јер пружа могућност чешћег састајања у складу са потребама корисника и могућностима тутора, а најважније од свега је повратна информација од деце којима се пружа подршка да су у овом периоду поправили понеку оцену, савладали боље методе рада којима лакше усвајају школско градиво или су се уклопили у социјално окружење.

“Изузетна вредност је озбиљан приступ тутора гимназијалаца, њихова одговорност и сатисфакција коју осећају пружајући помоћ и подршку ученицима који су њих одабрали и због резултата који су очигледни”, оцењује координатор Пројекта Валентина Крстић.

Пројекат “Интерсекторском сарадњом до социјалног укључивања” спроводи Центар за децу и омладину Врњачка Бања, у партнерству са Западноевропским институтом из Београда, док је иницијатива део широког пројекта “Платформа за одговорно управљање јавним финансијама” који спроводи Програм Уједињених нација за развој УНДП,  а финансира Влада Шведске.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x