Концерт “Завет прецима” у Трстенику, емоције јаче од хиљаду речи

Чланови друштва за неговање традиционалне песме, игре и обичаја Срба “Традиција” из Трстеника имала је током прошле године више наступа у нашој земљи и иностранству када су разноврсним кореографијама деца одушевила љубитеље фолклора. Тако је било и на првом овогодишњем концерту у препуном Дому културе у Трстенику под називом “Завет прецима”.

У првом делу програма под називом “У славу ратника ратова 1912 до 1918 године” удружени фолклорни ансамбли “Традиција”, “Грозд” и “Радојкино коло”, као и позната глумачка имена Весна Павловић, Владимир Јоцовић и Владимир Вучковић, песмом, игром и глумом приредили су драмско – музички приказ који су посветили јубилеју, 100 година од завршетка Првог светског рата.

“Други део програма под називом “Сећање и захвалност”, поред чланова друштва “Традиција” из Трстеника, Богдања, Тоболца и Јасиковице и њихових другара из Александровца и Глободера, учествовали су и гости из два пријатељска, градска КУД-а “Прва петолетка” и “Запис”. Програм је био посвећен преминулом великом српском глумцу и редитељу Момиру Брадићу, човеку који је чувао традиционалне вредности српског народа и пријатељу деце и друштва “Традиција”. Наша је обавеза да и даље чувамо и негујемо, али и да наредним генерацијама преносимо оно што су наши преци свима нама оставили”, истакао је кореограф и председник друштва “Традиција” Драган Марковић нагласивши да је годишњи концерт “Завет прецима” потврда вредности и одлучности да се од заборава сачува наслеђе и да се од заборава отргне лик и дело предака.

Веома квалитетан програм испуњен емоцијама публика у трстеничком Дому културе често је награђивала аплаузима, док ће чланови овог друштва, како су нам рекли, и даље на најбољи начин промовисати српску традиционалну културу промовишући тако свој град, општину али и државу Србију.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x