КрушевацПрес и Едукативни центар мобилишу локалне заједнице у борби против родних стереотипа

Портал “КрушевацПрес” и Едукативни центар Крушевац представили су пројекат “Родни рефелектор за младе – Локална акција против родних стереотипа и сексизма у медијима”. Пројекат је започео 1. октобра и трајаће до краја маја 2022. године. Циљ пројекта је мобилизација локалних заједница у Расинском округу, у борби против родних стереотипа у медијском простору, који се тичу младих.

“Родни стереотипи и сексизам у медијима су проблем који смо идентификовали као веома значајан за младе. Кроз низ активности које ћемо реализовати, као што су мапирање медија и преглед медијских објава, консултативни састанци са представницима Савета и тела за родну равноправност, медија, канцеларија за младе и образовних установа, инфо сесије за младе, желимо да побољшамо ниво информисаности свих локалних релевантних актера у Расинском округу о неопходности деловања на сузбијању родних стереотипа у медијском простору али и да оснажимо младе људе у свих шест општина у Расинском округу за активно укључивање у борбу против родних стереотипа и сексизма”, нагласила је Ана Томић из Едукативног центра Крушевац.

У оквиру програма “Млади и медији за демократски развој” подржано је десет пројеката у којима учествује десет медија и исто толико организација цивилног друштва. Једна од активности коју тренутно спроводи КрушевацПрес је формирање Омладинске редакције “Родни рефлектор”.

“Током октобра спровели смо кампању у медијима, на друштвеним мрежама и по школама, како би заинтересовали младе да се прикључе нашој редакцији и одзив је био више него добар. Ускоро ћемо започети са објављивањем информативно-едукативне серије текстова о родним стереотипима и сексизму. У наредној фази пројекта, након двомесечне обуке, чланови Омладинске редакције ће објавити 20 истраживачких текстова на тему родних стереотипа и сексизма. Верујем да ћемо реализацијом свих овим активностима сензибилисати јавност о овој значајној теми и подстаћи младе да се укључе у активности које треба да воде ка демократизацији локалних заједница и друштва у целини”, казао је Славиша Миленковић, координатор пројекта.

Пројекат “Родни рефелектор за младе – Локална акција против родних стереотипа и сексизма у медијима” се реализује у оквиру програма Београдске отворене школе”Млади и медији за демократски развој”, уз подршку Краљевине Шведске.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x