Магистрални гасовод у опасности

У насељеном месту Почековина река Западна Морава је променила свој ток и тако стигла на само три метра од Магистралног гасовода Крушевац – Краљево претећи да га угрози. Мештанин Почековине Хранислав Раденковић каже да је гасовод у фази градње био 54 метра удаљен од реке, али је проблем иницирао људски фактор, односно мештани који имају своје парцеле поред реке.

“Некада су “Србијаводе” имале заштитини зид поред обале и камене баријере које су спречавале да се обала уруши, али пре више од тридесетак година један број власника имања није дозволио да се постави тзв. баријера и то у дужини од свега 500 метара што је било довољно да Морава касније направи хаос и стигне нам до села”, подсећа Раденковић.

“Имамо дивну реку и уместо да водимо рачуна о њој, ми је невероватно загађујемо и упропашћујемо. Људи довозе смеће до реке и све што имају да баце, они то изруче у реку. Задњих година се мало смањило јер је општина почела да чисти, али то није довољно”, наглашава Раденковић.

Даница Батоћанин, сарадница за заштиту животне средине Канцеларије за локално-економски развој, каже да сваког месеца се врши контрола Мораве, а у летњим месецима и на купалиштима.

“Трудимо се да сваке године мењамо места узимања узорака воде. Реку поред градске депоније контролишемо редовно, јер се после поплава 2014. године показало веома лоше стање у њој. То је покренуло сумњу да подземне воде испод депоније некуда пролазе и долазе до ове речице. Општина Трстеник је одмах реаговала тако да можемо да се похвалимо да од ове године имамо и контролу квалитета подземних вода”, истиче Даница Батоћанин и додаје да поред обала Западне Мораве константно расте број мањих произвођача који отварају своје погоне.

“То јесте добра вест јер се привреда овог краја развија, али да ли сви они воде рачуна о томе шта испуштају у реку. Пре две године смо урадили једну детаљну студију у количини и квалитету пречишћавања отпадних вода из производних погона, а она је обухватила преко тридесет фирми и предузећа. Студија ће нам бити добар основ за израду пројектне документације за постављање будућег постројења за пречишћавање отпадних вода у Трстенику”, додаје на крају Батоћанин.

Велике фабрике попут “Прве петолетке” или великих кланица на територији Трстеника, како смо сазнали, имају своје пречишћиваче отпадних вода. Општина има уредбу о максималној количини штетних материја које се испуштају и они су у обавези да се придржавају тој уредби.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x