У припреми локални протокол о заштити деце од насиља

У Варварину је у току израда локалног протокола о заштити деце од насиља под слоганом “Живот без насиља – за свако дете”. Према речима координатора локалног пројекта Тамаре Тодоровић, ову кампању општина Варварин спроводи уз координацију Удружења грађана “Окулар” из Ћићевца, а у сарадњи са УНИЦЕФ-ом, Ужичким центром за права детета и 18 организација цивилног друштва. Кампању су подржали и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарство здравља и Министарство просвете.

Тодоровићка истиче да је главни циљ и задатак ове кампање израда и усвајање локалног међусекторског протокола о сарадњи у заштити деце од насиља, злостављања и занемаривања, док је суштина ових напора промоција нулте толеранције на насиље над децом и подршка пуној реализацији права сваког детета на заштиту од свих облика насиља, злостављања и занемаривања,

Она додаје да се ова кампања спроводи у 20 локалних самоуправа широм Републике, при чему у неким општинама овај протокол већ постоји, тако да га сада треба усавршити и допунити, док у се општини Варварин тек креће са израдом овог протокола при чему ће у овом процесу учествовати све државне институције у општини Варварин, уз координацију УГ “Окулар”.

“Главни разлог за покретање читаве ове кампање налази се у чињеници да су утврђени бројни недостаци у уочавању и сузбијању насиља над децом у општинама, при чему постоје протоколи различитих установа и система у превенцији и заштити деце од насиља. Међутим, није довољно усавршен процес размене информација између различитих система, недовољна је повезаност и недовољно су јасне улоге и надлежност различитих система, мали је број откривених случајева насиља, а насиље се не препознаје чак ни од стране стручњака. Такође, недовољно је дефинисано и шта је у ствари насиље, док је, нажалост, мали број санкционисанх случајева насиља”, објашњава Тамара Тодоровић и додаје да у протоколима који већ постоје на локалу насиље над децом се посматра само у кругу породице без фокуса на само дете у различитим улогама друштва.

Она је изразила наду да ће се кроз ову кампању, која иначе траје до краја децембра ове године, успети да се удруженим снагама надоместити и отклонити сви уочени недостаци и да ће се допринети томе да живот наше деце буде без насиља, напоменувши да је ова кампања део једног ширег пројекта који се спроводи у Србији под називом “Заштита деце од насиља и социјална инклузија деце са сметњама у развоју на простору Западног Балкана и Турске” који се спроводи у сарадњи са горе поменутим Министарствима и УНИЦЕФ-ом, а уз финансијску подршку Европске уније.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x