Манифестација “Дан обредног хлеба” одржана у Варварину

На јубиларној, 5. по реду манифестацији “Дан обредног хлеба” одржаној протеклог викенда у холу Хале спортова Спортског центра “Темнић” у Варварину, представило се петнаестак излагача који су, поред славских колача, излагали разне врсте обредних хлебова, али и новогодишње сувенире.

Свечано отворивши ову манифестацију, чији је главни циљ очување традиције и обичаја српског народа, председник општине Варварин Војкан Павић поручио је да је, због значаја који је имао за опстанак људи, хлеб постао незаменљив у обичајима и у религиозним обредима.

“Хлеб је заузео веома важно место и готове да нема обичаја у којима се не користе различите врсте хлебова. Однос према обредном хлебу код нас Срба је, на неки начин, као и однос према Богу. У том смислу наш народ хлеб прихвата као Божји дар, јер он је не само телесна већ и духовна храна. Сваки хлеб састављен је од много зрневља и тако симболизује заједништво, а дељењем на комаде то заједништво се учвршћује”, рекао је председник Павић.

О значају хлеба и његовој намени говорио је архимандрит мр Алексеј Богићевић, игуман манастира Светог Луке у Бошњану, а затим су председник општине Војкан Павић и Архијерејски намесник темнићки Ђорђе Марјановић пресекли славски колач.

У програму су учествовали ученици Средње школе Варварин, а на крају овогодишње манифестације “Дан обредног хлеба” заменица председника општине Варварин Виолета Чолаковић уручила је дипломе и медаље најбољим излагачима.

Најбољи славски колач ове године имала је Унија жена СНС Варварин, оригинални обредни хлеб изложили су представници ОШ “Драги Макић” из Бошњана, диплому за најразноврсније обредне хлебове добило је Удружење “Моравска шареница” из Лапова, најукуснији хлеб имала је ОШ “Јован Курсула” из Варварина, док је најбогатији штанд припремила ОШ “Свети Сава” из Бачине.

Диплома и медаља за најбоље приказан обичај припале су Удружењу жена “Лада” из Варварина, најбољи аранжман припремила је старија група ПУ “Наша радост” из Варварина, најбољи сувенир Дневни боравак за децу и омладину са посебним потребама, док је за најбољег појединца проглашена екипа Креативни хаос – Нева из Ћићевца.

Заменица председника општине пехар за најоригиналније представљање уручила је Удружењу жена “Јухорске виле” из Обрежа, а за најбоље осмишљен штанд Предшколкој установи “Наша радост” из Варварина. Диплома за неговање традиције и обичаја уручена је проф. Зорици Дамњановић, а захвалница директорки Средње школе Варварин проф. Весни Чабрић.

“Дану обредног хлеба” присуствовали су и народна посланица у НСРС др Виолета Лутовац – Ђурђевић, председник Скупштине општине проф. Драгољуб Станојевић, његов заменик проф. Братислав Ташић, начелница Општинске управе Гордана Петровић, помоћница председника општине Јелена Весић, као и свештенство темнићког краја.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x