Министар Недимовић посетио живинарску фарму “Спасић фарм” у Град Сталаћу

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић у друштву председнице општине Ћићевац, др Мирјане Кркић, обишао је живинарску фарму “Спасић – фарм” у Град Сталаћу. Министар је у општини Ћићевац боравио на позив председнице општине др Мирјане Кркић која је истакла да се овај крај претежно бави пољопривредном производњом.

“Имамо велики број газдинстава и велики број фарми и пољопривредника које се баве успешно пољопривредом, те сам сматрала да је пожељно да министар посети општину Ћићевац, да бисмо видели шта можемо да урадимо за наше пољопривреднике, да производња и пољопривреда буде још успешнија у наредном периоду”, истакла је др Мирјана Кркић овом приликом.

Фарма за узгој пилића “Спасић – фарм“ има значајан удео у укупној српској производњи, систем је комплетно аутоматизован, производе 2,5 милиона пилића за коке носиље, а сарађују и са институтом “Торлак”.

“Имамо матично родитељско јато за производњу једнодневних пилића кока носиља, а поред пилића продајемо и приплодна јаја. Продајемо у региону, другим купцима и учествујемо у производњи вакцине против грипа. Испоручимо око милион ембриона који служе за производњу вакцине против грипа, а који специјалистички вирусолошки институт “Торлак” користи за своју производњу. Тренутно имамо само производњу за конзумне носиље, у изградњи је фарма за матично јато које треба да да приплодна јаја за 2,5 милиона пилића за тов и то нам је нова инвестиција из ИПАРД-а урађена по свим европским стандардима”, објашњава власник фарме, Зоран Спасић.

Министар Недимовић истакао је приликом посете да је фарма у Град Сталаћу пример како треба радити у будућности у области узгоја пилића и додао да је, када је у питању производња пилића уопште и родитељских јата, јаја за приплод и комплетног пилићарства, направљен озбиљан искорак у последњим годинама и то ће већ током децембра резултирати тиме што ће ЕУ дати Србији право за извоз пилећег меса и за извоз јаја на простор Европске уније.

“Баш зато нам требају овакве фарме. Могу да кажем да је господин Спасић направио нешто чиме не треба да се стиди нико не у Србији, већ на Балкану. Мени је задовољство што можемо сада да парирамо било коме у Европи. Овакве фарме су комплетно по стандардима било које земље у ЕУ. Такође ми је велико задовољство што је држава могла да учествује у овоме. Он је добио отприлике око 50 процената поврата за инвестицију коју је имао из ИПАРД-а и ИПАРД у Ћићевац 371.000 евра, ја мислим да то није мало”, оценио је министар Недимовић.

Коментаришући недавно донету Уредбу Владе Републике Србије према којој су ограничене цене основних животних намирница, министар Недимовић је истакао да је она резултат дугих и тешких разговора са произвођачима, прерађивачма и са трговцима.

“Што се тиче ових пет основних животних намирница биће потпуне стабилности у погледу цена и у погледу снабдевености. Имамо увек резервни алат, а то су робне резерве које користимо уколико нешто крене наопако, али и од јануара по први пут имамо Закон о регулисању тржишта пољопривредних производа који нам даје могућности да за 20 најважнијих пољопривредних производа у Србији можемо у сваком тренутку да реагујемо, да ли финансијском подршком, складиштењем или на неки други начин”, поручио је министар Недимовић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x