Министарка Вујовић у Срњу: Решавање проблема управљања отпадом у Крушевцу

Министарка заштите животне средине у Влади Републике Србије Ирена Вујовић обишла је данас у Крушевцу локацију на којој ће бити изграђен регионални центар за управљање отпадом “Крушевац – Срње”, на којој ће се отпад третирати по највишим стандардима.

Вујовић, која је поменуту локацију обишла након посебне седнице Владе Србије, којој је присуствовао и председник Рeпублике Александар Вучић, изразила је задовољство због тога што пројекат изградње овог регионалног центра добро напредује и што је управо усвојен План детаљне регулације.

Министарка је изразила очекивање да ће градско руководство у што краћем року прикупити и осталу потребну документацију, локацијске услове и грађевинску дозволу како би радови могли да почну.

Реализацијом овог пројекта биће продужен пројектовани „животни век“ депоније готово до 2050. године, објаснила је она, истакавши да ће регионални центар, када буде изграђен, унапредити квалитет живота грађана Крушевца, али и Ћићевца, Бруса, Блаца, Варварина и Александровца, јер ће све ове локалне самоуправе третирати отпад у овом модерном центру.

Према њеним речима, у наредној години је планиран и почетак изградње постројења за прераду биолошког отпада, по чему ће ова депонија бити јединствена у Србији.

Она је указала на то да пројекат изградње регионалног центра „Крушевац – Срње“ реализује Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, уз подршку Немачке развојне банке (KfW), а реч је о једном од капиталних зелених пројеката које ће Влада Србије спроводити у наредном периоду.

Министарка је напоменила и да је планирана изградња осам регионалних центара за управљање отпадом, уз подршку Европске банке за обнову и развој.

Управљање отпадом је један од највећих проблема са којима се Србија суочава, а овако велики зелени пројекти допринеће системском решавању тог проблема и за неколико година промениће слику Србије набоље, поручила је Вујовић.

Она је рекла да је руководство Града Крушевца активно и када је реч о пријави на јавне конкурсе Министарства заштите животне средине, нагласивши да тај град спроводи пројекте пошумљавања, као и замене дотрајалих котлова, што је значајан допринос борби против аерозагађења.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
стари
нови Највише гласова
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x