Министарка Зорана Михајловић посетила енергетски саниране објекте у Читлуку и Крушевцу

У посети граду Крушевцу боравила је потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић која је, са градоначелницом овог града Јасмином Палуровић обишла домаћинство у Читлуку и вртић “Пчелица” где су енергетски санирани објекти.

Породица Јаковљевић из Читлука аплицирала је на Јавни позив локалне самоуправе за замену столарије, а вртић “Пчелица” је енергетски саниран преко пројекта Министарства рударства и енергетике и Владе Швајцарске (пројекат SECO). Обиласку је присуствовао и помоћник градоначелника за екологију и одрживи развој Иван Парезановић.

Након обиласка објеката, начелник Расинског управног округа Иван Анђелић је изјавио да су све локалне самоуправе на нивоу Округа учествовале у првом пројекту прошле године. Он је оценио да су бенефити за грађане вишеструки, а обим санација ће се додатно проширити, што су све довољни разлози да одзиви на наредним Јавним позивима буду још интензивнији.

Добру сарадњу са Министарством рударства и енергетике истакла је градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић и навела да је прошле године, на основу Јавног позива Града Крушевца, санирано 10 објеката, а да је за 2022. опредељено 10 милиона динара.

Што се тиче реконструкције вртића “Пчелица”, тренутно се изводе архитектонски, телекомуникацијски и електроенергетски радови, хидрантска мрежа, машинске инсталације. Њихова вредност је око 50 милиона динара, а планирана је и конверзија котла и уређење санитарних чворова.

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике је рекла да ће после завршетка пројекта унапређења енергетске ефикасности, емисија угљен диоксида бити нижа за више од 70% годишње, а уштедеће се 1,4 милиона динара на годишњем нивоу.

“Овај пројекат није само питање смањења потрошње, него квалитенијег начина живота за све грађане и грађанке. За нас је унапређење енергетске ефикасности и у јавним објектима, установама и у домаћинствима – национални циљ и приоритет. Обезбедили смо довољно новца да свако домаћинство у Србији може да се пријави и замени прозоре, врата, котлове, постави соларне панеле. Тиме ће не само смањити потрошња топлотне и електричне енергије и добити знатно нижи рачуни, већ ће се смањити и емисија штетних гасова”, казала је министарка Михајловић.

У наредних 20-ак дана биће расписан још један позив за доделу субвенција за постављање соларних панела, а циљ је да свако домаћинство добије могућност да учествује у пројектима унапређења енергетске ефикасности. Обезбеђено је 250 милиона евра у буџету за ове намене, а до сада се пријавило 140 локалних самоуправа.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x