На синдикалном састанку о привредној ситуацији

У Савезу самосталног синдиката за град Крушевац и општине Брус, Ћићевац и Варварин, данас је одржан састанак на коме је разматрана актуелна привредна проблематика у Крушевцу и саопштена информација о отварању преговарачких поглавља са становишта синдиката. Састанку је присуствовао и градоначелник Крушевца Драги Несторовић.

Председник Синдиката Миленко Михајловић говорећи о актуелној ситуацији, подсетио је да је тренутно 6 предузећа у стечају – “14.октобар”, “Жупа”, “Фабрика уља”, “Црвена звезда”, “Савремени дом” и “Бранко Перишић”. Два су у процесу или припреми УППР–а, “Трајал” и “ФАМ”.

Представници неколико синдикалних организација изложили су стање у својим предузећима.

У ФАМ –у се производња одвија нормално, плате су редовне, а тренутно је у посети и делегација из Липецка са којом остварују интензивну пословну сарадњу. С обзиром на упошљеност капацитета  и перспективу фабрике, жеља запослених је да се статус предузећа реши преласком у конзорцијум радника. И фабрика “Трајал” се може похвалити добрим пословањем, ангажоване су све целине и поштују се рокови за уговоре који су потписани. И у овој фабрици, жеља запослених је да се очува и прошири производња и у том правцу ће се сачинити и УППР.

Предузеће “Бранко Перишић”  такође припада групи фабрика које добро раде и имају интерес да се очувају, тако да је приоритет, како су истакли радници, што брже решавање статуса предузећа по моделу закупа или приватизације. Шансе за очување има и ХИ “Жупа”, за коју су већ показали интересовање страни, али и неки од домаћих потенцијалних пословних партнера.

Након излагања синдикалаца, у дискусију се укључио и градоначелник Крушевца Драги Несторовић који је предочио активности локалне самоуправе у циљу што бржег изналажења решења којим би превасходно били задовољни радници. Приоритет руководства је, с обзиром на врло ограничавајуће надлежности локалне самоуправе,  стварање амбијента који ће привући стране и домаће инвеститоре и тиме повећати број нових радних места као императив политике Града.

На том путу присутан је велики број тешкоћа с обзиром на затечено стање, неразрешен статус привредних субјеката, обезбеђење локација, разрешење формално правних проблема и процедура, али је требало понудити и сет  олакшица и могућности који ће убрзати долазак нових  и мотивисати постојеће инвеститоре да прошире производњу.

Напори Града резултирали су позитивним изјашњавањем инвеститора, тако да се у скорије време очекује и реализација инвестиционих пројеката пре свега на локацији Старог аеродрома, нова улагања компанија које већ послују у Крушевцу, као и долазак стратешких партнера уз помоћ којих ће се превазићи проблеми, пре свега, предузећа у стечају.

Извор: крушевац.рс

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x