Обележавање двадесете годишњице НАТО злочина у Варварину

30. маја 1999. године, у 13:25, авиони НАТО агресора бомбардовали су мост у Варварину у два наврата. Тада је погинуло 10 недужних цивила, а повређено 30 од којих је 17 задобило тешке телесне повреде, а 13 лакше.

Ваздушни напад на мост, у чијој близини није било војних циљева и који није имао ни велику транспортну линију ни војну функцију, извршен је на верски празник посвећен Светој Тројици коју као богомољу у Варварину и околним местима прославља велики број становника. Недеља је у Варварину пијачни дан па се у том тренутку у близини моста, који је удаљен само 200 метара од пијаце, налазило преко 1.000 људи. Тог дана је било ведро и сунчано време, што значи да су пилоти НАТО агресора имали добру видљивост.

У првом нападу мост је погођен са две ракете, а као последица бомбардовања мост је одвојен од средњег носача и срушен у реку и том приликом погинуле су три особе, а најмање пет је било повређено. Иако је мост већ био срушен, авиони НАТО агресора су се неколико минута касније вратили и испалили још две ракете које су усмртиле седам и тешко повредиле још дванаест цивила који су дошли до моста како би помогли повређенима у првом нападу.

Међу убијеним цивилима била је и петнаестогодишња Сања Миленковић, ученица математичке Гимназије у Београду која је претходне године била ђак генерације у варваринској основној школи, а можемо рећи и најуспешнији ученик у историји Варварина која је освајала бројне награде на општинским, републичким и савезним такмичењима. Она се у том тренутку враћала кући са другарицама када су јој НАТО агресори одузели младост и живот. Такође, у злочину почињеном над недужним цивилима у Варварину погинуо је и свештеник Миливоје Ћирић (66) који је у том тренутку у цркви удаљеној око 120 метара од моста држао службу и који је потрчао према мосту да помогне повређенима после првог напада.

На мосту су тада страдали и Милан Савић (24), радник из Варварина, Војкан Станковић (31), сниматељ из Варварина, Зоран Маринковић (33), радник из Села Варварин, Ратобор Симоновић (38), радник из Доњег Катуна, Ружица Симоновић (55), домаћица из Доњег Катуна, Стојан Ристић (56), пољопривредник из села Варварин, Тола Апостоловић (74), пољопривредник из Варварина и Драгослав Терзић (68), пензионер из Села Варварин.

Средствима Срба из Швајцарске, преко Фонда дијаспора за матицу, од јула до новембра 1999. године на месту где се налазио мост који је порушен изграђен је нови мост, а поред моста споменик невиним жртвама овог злочина.

Програм обележавања двадесете годишњице злочиначке НАТО агресије на Варварин

Поводом 20-те годишњице масакра над недужним цивилима у Варварину, као и свих година до сада, Општина Варварин од понедељка до четвртка бројним активностима обележиће овај најтужнији дан у својој историји.

У понедељак 27. маја, у 19 часова, у Малој сали Општинске библиотеке Варварин биће отворена изложба ратних фотографија „НАТО злочини у Расинском округу“, аутора Радета Станковића. Наредног дана, у уторак 28. маја, у 12:30 у Великој сали Општинске библиотеке Варварин биће одржана пројекција филма „НАДА“, док ће се истог дана, у Малој сали Општинске библиотеке Варварин, са почетком од 19 часова, одржати промоција књиге „Жив жив“ Наташе Ђинђић Станковић.

У среду 29. маја ОШ „Јован Курсула“ организује у Спортском центру „Темнић“ турнир у малом фудбалу основних школа са територија општина Варварин и Ћићевац, а затим ће бити одиграна и кошаркашка утакмица (девојчице). Истог дана, са почетком од 19 часова у Малој сали Општинске библиотеке Варварин заказана је промоција књиге Габријеле Сенфт „МЕТА“, којој ће претходити одабир најбољих ликовно – литерарних радова и проглашење победника овогодишњег конкурса на тему „МОСТ“.

Централно дешавање поводом 20. годишњице страдања цивила у злочину почињеном од стране НАТО алијансе, којем ће претходити Света литургија и парастос жртвама у цркви Успења Пресвете Богородице у Варварину ујутру у 08 часова, биће одржано у четвртак 30. маја, поред спомен обележја жртвама масакра у Варварину код моста на обали Велике Мораве, тачно у подне, где ће бити одржан помен жртвама и где ће ученик генерације Средње школе Варварин спустити венац са моста у Велику Мораву.

Поред централног обележавања и сећања на наше суграђане страдале у агресији на наш град и нашу земљу 1999. године, одржаће се и два спортска дешавања и то КУП риболоваца у 8 часова, као и турнир у шаху у 16 часова, у просторијама Месне заједнице Град Варварин.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x