Двадесет година од погибије хероја из Бачине на Косову, Дејана Милетића

Поменом на гробљу у Бачини и полагањем венаца на спомен плочу у центру села и у порти цркве Преображења Господњег обележена је двадесета годишњица од погибије Дејана Милетића (21) на Косову и Метохији, војника на одслужењу редовног војног рока.

Венце су положили делегација општине Варварин предвођена председником општине Војканом Павићем, припадници Војне полиције Војске Србије, представници Савета Месне заједнице Бачина и чланови породице.

Дејан Милетић je страдао у окршају са шиптарским терористима у месту Лумбарда, општина Дечани, као припадник 5. батаљона Војне полиције Војске Југославије 28. маја 1999. године. Већ двадесет година на овај дан припадници јединице Војне полиције са Топчидера долазе у Бачину да одају пошту страдалом хероју, а ове године је његовој мајци Живадинки Милетић уручена и војна споменица поводом двадесетогодишњице одбране отаџбине.

Присећајући се тог дана, када јој је јављено да је изгубила сина, Живадинка Милетић каже да није ни знала да јој је син на Косову и Метохији, већ је мислила да је у околини Београда и да је на безбедном.

“Ја сам била болесна, имала сам неке операције и он је рекао мом мужу Драгану да ми не прича да ће да иде на Косово, са се не бих секирала. Девет дана је био тамо, девети дан је погинуо, при самом крају војног рока. У петак је погинуо, у недељу су га донели, одмах после бомбардовања Варварин”, каже кроз плач мајка Дејана Милетића и додаје да и док су га довозили, мало је фалило да га агресори и по други пут убију на варваринском мосту.

Живадинка данас живи сама у кући у Бачини, муж јој је умро пре седам година, ћерка јој је удата у Бачини од које има два унука. Такође, овом приликом је желела да упути захвалност и јединици Војне полиције Војске Републике Србије који је сваке године од 1999. редовно обилазе и возе у Београд 14. септембра на Дан ове јединице на Топчидеру, где се налази и спомен – плоча са сликама погинулих припадника ове јединице 1999. године.

До пре пар година културно – уметничко друштво из Бачине носило је његово име, које је одлуком тадашњег руководства Месне заједнице, према речима мајке страдалог борца Живадинке Милетић из нејасних разлога промењено. Од пре пар месеци, одлуком Скупштине општине Варварин улица у Бачини у којој је Дејан одрастао и живео понела је име хероја из Бачине, Дејана Милетића.

“Дошли су једног дана код мене, питали ме да дозволим да културно – уметничко друштво се зове Дејан Милетић, пошто је Дејан као дете волео фолклор и играо, на шта смо ја и муж рекли хвала вам пуно, драге воље. Прошло је десетак година, шта се ту променило не знам, једног дана ја чујем да је дошао други председник који је друштву променио име, чак није ме ни питао, чула сам од другога”, прича кроз сузе мајка хероја из Бачине и наставља да је име културно – уметничког друштва уместо Дејана понело име адвоката Драгића Јоксимовића.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x