Обележен Светски дан здравља, посебна пажња посвећена примарној здравственој заштити

Поводом обележавања Светског дана здравља 07. априла, који се ове године обележава под слоганом “Примарна здравствена заштита – основ универзалне покривености здравственом заштитом”, Црвени крст Варварин и Дом здравља “Др Властимир Годић” организовали су више активности.

На тргу у центру Варварина одржана је промотивна улична јавна акција, направљен је штанд где су грађанима дељени лифлети који се односе на кључне чињенице за очување здравља, подељене су лифлете за депресију, као и други промотивни материјал са саветима за правилну исхрану, за физичку активност, здрав живот без дувана и алкохола и др.

Грађанима је овом приликом мерен крвни притисак и шећер у крви, док су их медицинске сестре саветовале да се редовно контролишу код својих изабраних лекара.

Како нам је речено у Црвеном крсту одзив грађана је био изнад очекивања, а циљ одржавања ове акције је био да се грађанима скрене пажња и да се подигне свест јавности о значају здравних стилова живота кроз адекватну исхрану, физичку активност, воду, сунчеву светлост, одмор, свеж ваздух, позитивне животне ставове, добре одлуке, мотиве и др.

“Како је слоган овогодишње акције “Примарна здравствена заштита – основ универзалне покривености здравственом заштитом”, посебна пажња се посвећује примарној (ванболничкој) здравственој заштити која је изузетно значајан део здравственог система. У већини случајева корисници на овом нивоу успевају да задовоље своје здравствене потребе, а уколико то није случај, ванболничка здравствена заштита има улогу посредника за упућивање на друге, специјализоване нивое заштите”, истиче секретар Црвеног крста Варварин Ружица Живановић и додаје да здравствена заштита обухвата спровођење мера за очување и унапређење здравља грађана, спречавање, сузбијање и рано откривање болести, повреда и других поремећаја здравља и благовремено и ефикасно лечење и рехабилитацију.

“Здравствену заштиту у нашој земљи становништво остварује преко здравственог осигурања. Улагањем у здравствену заштиту, улаже се у људски капитал. На овај начин се побољшава здравље људи и продужава животни век, земље се штите од епидемија, смањује се сиромаштво и ризик од глади, обезбеђују радна места, покреће економски раст и повећава равноправност полова. Здравствени радници у примарној здравственој заштити имају кључну улогу у едукацији пацијената о томе како да се брину о свом здрављу, јер познају културу, обичаје и начин живота у заједници у којој раде, што их чини незаменљивим у хитним и ванредним ситуацијама”, наводи Ружица Живановић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x