Обележена стогодишњица Топличког устанка

На обележавању стогодишњице Топличког устанка у Прокупљу председник Владе Републике Србиjе Александар Вучић поручио је да Србија ни после свега што су jоj радили ниjе уништена, ни после свега што су jоj одузели ниjе пропала, нити jе после толико гажења понижена.

“Tоплички устанак био jе први и jедини устанак против тираниjе у било коjоj држави окупиране Eвропе у Првом светском рату. Устанак се десио у маленоj Србиjи, познатоj по поштеним људима, иако су имали пред собом наjjачу воjну силу тог доба”, нагласио jе Вучић, подсетивши да Tоплички устанак заузима посебно место у срцу и памћењу jуначке Tоплице.

На манифестацији поводом обележавања стогодишњице Топличког устанка присуствовала је и делегација општине Варварин коју су чинили председник општине Војкан Павић, члан Општинског већа Дејан Милановић и директор ЈП “Расвета Варварин” Славољуб Савић.

Иначе, Топлички устанак је подигнут у Куршумлији против бугарске и аустроугарске окупације за време Првог светског рата и био је једини устанак у некој окупираној држави током целог Првог светског рата. Устанак је трајао од 21. фебруара до 25. марта 1917. године, а непосредан повод устанка била је мобилизација коју су бугарске власти хтеле да изврше на територији Топлице, Јабланице и Пусте реке.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1365

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x