Од 01. новембра обавезне зимске гуме

Од 01. новембра до 01. априла, возачи на српским путевима морају да на својим четвороточкашима имају све четири зимске гуме уколико на коловозу има поледице, снега или леда. Агенција за безбедност саобраћаја и Ауто-мото савез Србије позвали су данас грађане да не користе летње пнеуматике у том периоду ако желе да буду безбедни у саобраћају.

Иако зимске гуме нису обавезне од 1. новембра до 1. априла ако нема снега, леда или поледице, стручњаци упозоравају да су перформансе летњих гума неоговарајуће по хладном и влажном времену и да их свакако треба заменити. Казне за коришћење летњих уместо зимских гума се крећу од 6.000 до 20.000 динара, док су за правна лица од 100.000 до 800.000 динара, а нове зимске гуме се могу купити већ по цени од око 4.000 динара (Р13), па навише.

Милан Илић из Агенције за безбедност саобраћаја је рекао Танјугу да је законом предвиђено да возачи користе зимску опрему у том периоду, а Правилником о техничким условима за моторна возила преизирано када мора да се користи и шта се све подразумева под зимском опремом. “У периоду од 1. новембра до 1. априла неопходно је користити зимску опрему, а под њом се подразумева за путничка и лака теретна возила да на сва четири точка морају бити зимску пнеуматици са мининалном дубином шаре од четири милиметра, као и ланци за снег, док аутобуси и теретна возила морају имати и лопату”, навео је Илић, преноси Танјуг.

Када нема снега и леда зимска опрема није обавезна, али Агенција саветује коришћење зимских гума пошто су мекше и боље пријањају на подлогу, па имају много краћи зауставни пут приликом кочења. Ланци морају да се користе у том период на местима где је постављен саобраћајни знак да су обавезни, али се могу користити и ван тих места ако има снега на коловозу, навео је Илић.

Такође , од 1. новембра до 1. априла возачи када су у граду не морају да имају у гепеку ланце за снег, док ван града морају. Он је казао да се до 2016. зимска опрема није евидентирала детаљно као узрок саобраћајних незгода осим у случају када је главни узрок настанка саобраћајне незгоде. Од 2013. до 2015. евидентиране су две саобраћајне незгоде са погинулим лицима где су пнеуматици били неисправни, као и 10 саобраћајних незгода са повређенима где су пенуматици били неисправни.

“Од 2016. постоји нови протокол како се евидентирају саобаћајне незгоде због гума и њихове неисправности и евидентиране су две незгоде са погинулим и 22 са повређеним”, додао је Илић.

Генерални секретар Ауто-мото савеза Србије Предраг Ђурђев је, такође, нагласио би возачи, поред законске обавезе, требало да замене летње гума и због своје личне безбедности, али и безбедности других учесника у саобраћају.

“Апелујемо на сигурност. Зимске гуме су по смеси много мекше од летњих и с обзиром на атмосферске прилике и најве мораће да се користе. Штитећи себе и своје путнике у возилу штитите и друге учеснике у саобраћају. Такође, неопходна је дубина шаре од најмење четири милиметра”, рекао је Ђурђев Танјугу.

Он је објаснио да и летње гуме могу имати шару дубине четири милиметара, али да оне немају иста ствојства као зимске гуме, нити ламелице које треба да прикупе што већу количину снега, с обзиром да снег најбоље пријања уз снег и тада је знатно краћи заутавни пут приликом кочења. “АМСС увек покреће пред летњу и зимску сезону традиционалну акцију бепслатне провере техничке исправности возила и тек ћемо одредити термин док се не договоримо са нашим партнерима у МУП-у, Управом саобраћајне полиције”, додао је Ђурђев.

Ђурђев подсећа да члан 113 Закон о безбедности саобраћај каже да је потребно издвојити до 20.000 динара уколико се користе летње уместо зимских гума, док возач изазове удес са возилом које има летње гуме може добити казну и до 45 дана затвора. Казна за ланце за снег је 3.000 динара.

Он је навео да се и гориво може значајно уштедети коришћењем зимских гума током зимског периода. “Све то иде у прилог безбеднијем саобраћају, али и квалитетнијој и удобнијој вожњи”, истакао је Ђурђев.

О свему томе на броју 1987 могу се добити додатне информације, поручују из АМСС-а, а пословођа у АМСС Богдан Милинковић је рекао Танјугу да је последњих дана појачано интересовање за замену летњих гума и да се у АМСС-у то може квалитетно обавити, као и набавити све врсте зимских пнеуматика.

Из АМСС саветују да се благовремено замене гуме, односно да возачи не чекају лоше време и да онда почну да мењају када се стварају гужве.

 

Аутор: Танјуг

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x