Шта очекује возаче изменама Закона о безбедности у саобраћају?

Од 2017. године возаче на српским путевима очекују бројне новине. Наиме, како је предвиђено предлогом допуна Закона о безбедности у саобраћају, осим мањих умањења неких новчаних казни, овај предлог закона највише ће ударити по џепу бахате возаче, али би пре свега требало доста да допринесе безбедности у саобраћају.

У групу прекршаја за које ће казне бити дуплиране, а има их укупно 150, осим коришћења мобилног телефона у току вожње, спадају и они из одредби о држању возила на безбедном одстојању од других возила у саобраћају, о забрани вожења деце млађе од 12 година на предњем седишту као и обавезним посебним седиштима за децу до 3 године, о везивању безбедносних појасева, о поштовању ограничења брзине у зависности од саобраћајних знакова, о забрани претицања, о паркирању на пешачком прелазу и у близини саобраћајних знакова, о обавезном коришћењу сигурносног троугла у случају заустављања на коловозу и о обавезном коришћењу дневних светала на возилу.

Нове допуне Закона предвиђају да ће несавесни возачи за некоришћење ауто-седишта за децу морати да издвоје око 1.000 евра, а невезивање на задњем седишту коштаће их 5.000 динара. Наиме, у седишту ће морати да се вози свако дете док не достигне висину од 135 центиметара, а тај узраст се достиже до 12 година.

Ко буде управљао возилом са више од два промила алкохола у крви или без положеног возачког испита за макар једну категорију, остаће без возила, а возило ће да буде одузето и ако њиме не управља власник. Од одузимања ће бити изузета возила која су рентирана, односно украдена, а крађа ће морати да се докаже. Полиција ће несавесном возачу одузимати возило на лицу места привремено, а касније по правоснажној одлуци и трајно. Возила ће потом бити продавана на аукцији, а новац ће бити уплаћиван на рачун фонда за безбедност саобраћаја. Осим трајног одузимања возилла, нови закон предвиђа и друге оштре казне за возаче који буду ухваћени пијани за воланом. Они би убудуће у затвору провели од 30 до 60 дана, уместо садашњих 15 до 60 дана, а дозвола би им била одузимана на најмање девет месеци, до годину дана. Алкохолисани возачи са више од два промила алкохола у крви биће кажњавани и са 15 казнених посена, у односу на садашњих 14 поена.

Казне за прекорачење брзине у насељеном месту износиће до 10 км/х – 6.000 динара, од 10 до 20 км/х – 10.000 динара, од 20 км/х до 50 км/х – 10.000 – 20.000 динара, 4 бода, најмање 30 дана забране управљања возилом, од 50 км/х до 70 км/х – 15.000 -30.000 динара и 7 бодова, најмање четири месеца забране управљања возилом, више од 70 км/х – минимум 15 дана затвора, алтернативно новчана казна од око 120.000 динара, 14 бодова и најмање осам месеци забране управљања возилом, док ће казне за прекорачење брзине ван насељеног места износити до 20 км/х – 6.000 динара, од 20 км/х до 40 км/х – 10.000 динара, од 40 км/х до 60 км/х – 10.000 – 20.000 динара, три бода, забрана управљања возилом 30 дана, од 60 км/х до 80 км/х – 15.000 -30.000 динара, 6 бодова, најмање три месеца забране управљања возилом, а за више од 80 км/х – 14 бодова, минимум 15 дана затвора, алтернативно новчана казна од око 120.000 динара и забрана управљања возилом најмање 8 месеци

Нови возачи од почетка 2017. године моћи ће да возе искључиво возила са снагом од 80 киловата, а овакав услов трајаће две године за возаче старе 19 година, док ће они млађи моћи да пређу на јаче моторе тек са 21 годином. Такође, подиже се и граница за младе возаче који ће имати крај себе искусног пратиоца у саобраћају најмање пет година, док неће смети да управљају возилом ни са минималним промилима алкохола у крви, као и да возе у периоду од 23 сата до 6 сати ујутру. Власници пробних дозвола мораће да се придржавају и брзине на аутопуту до 110 километара на час, а на осталим до 90 одсто максималне прописане брзине на деоници, предвиђа се допунама овог Закона.

Возачи који имају старе возачке дозволе, до јуна 2017. године мораће заменити исте новим биометријским. За замену су потребни важећа лична карта, захтев за издавање дозволе, стара возачка дозвола на увид, здравствено уверење о способности управљања моторним возилом за оне категорије за које се захтева издавање дозволе ( лекарско не сме да буде старије од 6 месеци ), три уплатнице ( које се могу подићи у СУП-у у месту где се подноси захтев ) и то за накнаду за трошкове израде возачке дозволе, у износу од 255 динара, за накнаду за издавање возачке дозволе у износу од 621 динара и за накнаду за републичку административну таксу, чији се износ преписује са табеле која постоји и у ПДФ и Wорд формату на званичној интенет страници МУП-а.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x