Одржан 10 “Топличин шешир”, вече посвећено Топлици Симићу

У Малој сали Општинске библиотеке Варварин одржан је јубиларни, 10. Књижевни сусрет “Топличин шешир”, вече посвећено првом директору варваринске Гимназије и некадашњем директору Дома културе “Херој Мирко Томић” у Варварину, Топлици Симићу.

У програму су учествовали крушевачки афористичари Драган Матејић и Братислав Костадинов, као и Владица Миленковић из Параћина, а о лику и делу Топлице Симића говорио је историчар и књижевник, координатор пројекта “Јухорско око”, Ђорђе Петковић из Параћина.

Петковић је истакао да је тема овогодишњег, 10. Књижевног сусрета, врло значајна за темнићко духовно подручје, без обзира на то што регион Темнић излази из оквира граница општине Варварин и нагласио да се током ове и наредне године у Темнићу обележавају два велика јубилеја.

“Прва школа у Бачини са радом је почела 1820. године, са петоро ђака, после 100 година појављује се библиотека са читаоницом у Бачини, захваљујући Драгићу Јоксимовићу, да би се 75 година касније у Својнову појавила књижевна колонија. Дакле, требало је народ образовати, требало је обезбедити књиге на том језику и на крају, кад су се створиле библиотеке појављују се и писци, што значи да се обогатио српски језик, обогатила се српска књижевност”, рекао је Ђорђе Петковић оценивши да је Топлица Симић за све три наведене области дао одређени допринос.

“Он је формирао Гимназију у Варварину као први директор и професор, он је био директор Дома културе “Херој Мирко Томић” у чијем саставу је била библиотека, а садашња Општинска библиотека Варварин баштини ту институцију и на крају он је учествовао најнепосредније, заједно са мном, са Никодијем Спасићем и нашим пријатељима у стварању књижевне колоније “Јухорско око” у Својнову”, подсетио је Петковић.

10. Књижевном сусрету “Топличин шешир” присуствовали су заменица председника општине Варварин Виолета Чолаковић, председник Скупштине општине проф. Драгољуб Станојевић, његов заменик проф. Братислав Ташић, начелница Општинске управе Гордана Петровић, помоћник председника општине Дејан Милановић и директор Општинске библиотеке Варварин Горан Ћеличанин. Модератор програма био је радник Општинске библиотеке Мирослав Симић.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1371

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x