Одржан “Здрав фест 2016” у Ћићевцу

На платоу Економско-трговинске школе у Ћићевцу данас је одржан централни догађај поводом 4. Међународног фестивала здравља, шумских плодова, лековитог биља, сушеног воћа и поврћа, пчелињих производа, старих – заборављених јела домаће кухиње, етно традиције, смотре фолклора и српске културе.

“Здрав фест и ове године је организован како би нам приближио прошлост нашег народа, као и његов живот у свим својим видовима. Спремање хране је саставни део српске традиције и културе. Због тога је један део манифестације посвећен припремању старих јела” кажу организатори овог фестивала.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Председник Општине Ћићевац Златан Кркић, отварајући “Здрав фест 2016” поздравио је присутне излагаче и посетиоце, као и госте из региона који су данас боравили у Ћићевцу. “Постављајући ову тему и задатак пред нама, једини је циљ био да се људи друже, да се нађу у једном месту, да припреме храну, да се екипе окупе, послуже и да све прође позитивно и опуштено. То је цела поента теме “Здрав фест”” истакао је Кркић.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Своје умеће у припремању традиционалне српске хране данас је показало преко 50 екипа и учесника. У такмичарском делу је наступило око 30, док је за ревијални део било пријављено око 20 екипа, а такмичење је било подељено у 5 категорија. “Здрав фест 2016” окупио је и велики број излагача, а посетиоци су били у прилици да обиђу и штандове на којима су изложени и ручно израђени одевни предмети, разноврсни производи од меда, народне рукотворине и слично.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

У наставку програма наступио је општински дечји хор Звончићи, под руководством професора музике Верице Марковић, затим су наступила Културно-уметничка друштва, док су у такмичарском делу фестивала додељене и награде у категоријама за најбољу проју, погачу и српску гибаницу, зимницу, домаће сокове, компоте и ликере, најоригиналнији рецепт, најбољи котлић и најбоље опремљен етно штанд.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На 4. Међународном фестивалу здравља своје потенцијале представили су и градови из региона, Пуцонци (Словенија), Свети Николе (Македонија), Старо Нагоричане (Македонија), Аралис (Турска) и Беране (Црна Гора). Организатори овог фестивала су Народна библиотека Ћићевац и општина Ћићевац.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1371

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x