Одржана 13. Међуокружна смотра фолклорних ансамбала (ВИДЕО)

У Орашју, селу испод планине Јухор, удаљеном око 10км од Варварина и познатом по извору киселе воде, одржана је 13. по реду Међуокружна смотра фолклорних ансамбала где је наступило 10 фолклорних ансамбала, са преко 400 учесника, из Расинског, Рашког и Моравичког округа.

Организатори ове културне манифестације су КУД “Вук Караџић” из Орашја и Месна заједница Орашје, док су одржавање манифестације помогли општина Варварин, Друштво српских домаћина Београд, “Вукова задужбина” Београд и Удружење грађана “Слатки осмех” из Јагодине.

У такмичарском делу програма наступили су КУД “Девети август” из Лучине (Ћићевац), КУД “Расина” из Великих Купаца (Крушевац), КУД “Јелек” Подунавци (Врњачка Бања), КУД “Вук Караџић” Треботин, Жабаре, Мала Врбница (Крушевац), КУД “Коло” Обреж (Варварин), КУД “Вук Караџић” Орашје (Варварин), КУД “Тодор Бушетић Тоша” из Пољне (Трстеник), Културни центар “Самајла” Самајла (Краљево), КУД Основне школе “Мајор Илић” Кушићи (Ивањица) и КУД “Опланићи” из места Опланићи (Краљево), док је у ревијалном делу наступио прошлогодишњи победник у Орашју, КУД “Медвеђа” из Медвеђе (Трстеник).

Стефан Арсић, секретар КУД “Вук Караџић” из Орашја, поздравивши госте и публику и изразивши наду да ће ова манифестација трајати још један дуги низ година, прогласио је отвореном 13. Међуокружну смотру фолклорних ансамбала у Орашју.

У разговору са гостима коју су данас боравили у Орашју, баш сви су истакли добро гостипримство домаћина и кажу да су се лепо провели. “Ми смо овде прве године и до задњег тренутка нисмо знали хоћемо ли моћи да дођемо, али нам је општина Ивањица ипак обезбедила превоз и ми смо ипак рекли доћи ћемо, важно је учествовати. Ја сам одушевљена овде, домаћини имају дивну ношњу, ми ћемо се показати најбоље што знамо, а мени је веома драго што сам први пут овде”, каже Гордана Спасовић из Ивањице напоменувши да је Шумадија најлепша и упутивши све похвале организаторима.

Горан Милић, члан КУД “Тодор Бушетић Тоша” из Пољне, изразио је задовољство гостопримством, истакавши да друштво из Пољне до сада није учествовало на овој смотри у Орашју, али и нагласивши да Орашје добро познају пошто су се сусретали у фудбалским сусретима, док је КУД “Јелек” из Подунаваца, села између Краљева и Врњачке Бање, гост Орашју по трећи пут, па су и гости из Подунаваца изузетно задовољни гостопримством нагласивши да ће и наредних година поново долазити у Орашје и упутивши лепе речи и похвале на рачун фолклорне групе из Орашја, али и организатора.

“Домаћини су стварно коректни и лепо су нас угостили, тако да из Орашја носимо само лепе утиске. Прошле године смо били први пут, нисмо победили, али се надамо победи”, рекли су нам и гости из КУД “Вук Караџић” Треботин, Жабаре, Мала Врбница.

Наступе фолклорних ансамбала који су се представили на 13. Међуокружној смотри фолклорних ансамбала пратио је др Драгослав Џаџевић, етнолог и кореограф Савеза аматера Србије из Београда и његов задатак је био да изабере најквалитетнији фолклорни ансамбл који ће овај крај Србије представљати на Републичкој смотри у Кличевцу, селу покрај Пожаревца.

Међу присутнима у Орашју били су и Душица Чолић, члан Управног одбора Друштва српских домаћина из Београда, Снежана Јанковић, стручни сарадник Центра за културу Трстеник, као и Драгиша Митић, један од организатора “Пасуљијаде” у Секуричу.

Сумирајући утиске, можемо закључити да је ова манифестација народног стваралаштва одржана веома успешно, а фолклорни ансамбли из Расинског, Рашког и Моравичког округа извели су веома занимљиве кореографије на песме и игре из разних крајева Србије, тако да је из Орашја послата једна лепа слика и порука да је важно чувати народну традицију и обичаје нашег народа из свих крајева.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x