Одржана 24. седница Скупштине општине Варварин, председница општине поднела извештај о раду за 2022. годину

На дневном реду 24. седнице Скупштине општине Варварин у овом сазиву нашло се 14 тачака, а одборници су усвојили предлоге Одлука о усвајању Плана детаљне регулације за регулацију улице према цркви и гробљу у Суваји, о изради Плана детаљне регулације за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода у Варварину, али и о изради Плана детаљне регулације ветропарка “Избеница”.

Усвојени су и Извештаји о раду Општинског већа, Штаба за ванредне ситуације, а извештај је поднела и председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић. Она је истакла одличну сарадњу са Владом Републике Србије у прошлој години и изразила очекивање да ће се и у овој години наставити са том праксом.

“Оно што је најважније, у прошлој години смо добро планирали и добро реализовали све планове. Планирали смо 21 милион динара за пољопривреду, било је укупно 677 захтева, а 622 пољопривредна произвођача је добило средства”, навела је председница општине и издвојила, када је у питању област образовања, да је реновирана школска зграда у Малој Крушевици, а где деценијама није било улагано.

Створени су услови и отворен је и целодневни боравак у вртићу “Лептирић” у Обрежу за који су обезбеђена сва додатна средства за нормалан рад и функционисање. Реализована је и услуга личног пратиоца детета, а усељени су и станари у новосаграђену стамбену зграду за избегла и расељена лица са простора бивше Југославије.

“Сарадња са свим министарствима у претходној години је била на изузетном нивоу и надам се да ћемо и у овој години остварити одличну сарадњу са њима. Прошле године смо, у сарадњи са Министарством рударства и енергетике, утрошили 4 милиона динара за енергетску санацију стамбених објеката и тим средствима је 32 корисика искористило субвенције. Подсетићу и на пројекат “Чиста Србија” где смо добили 22 милиона евра за изградњу 45 км канализационе мреже и 4 сепаратора за пречишчавање отпадних вода, изграђено је нешто више од 20 км канализационе мреже у Обрежу, где почетком априла очекујемо и асфалтирање улица које су оштећене, а канализациона мрежа тренутно се гради и у насељу Расадник и у Горњем Катуну, затим следи Село Варварин, па онда и изградња сепаратора”, наводи председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић.

За реконструкцију и санацију зграде Дома културе средства је обезбедило Министарство за државну управу и локалну самоуправу у износу од 51 милион динара. Почетан износ био је 43 милиона динара, али су обезбеђена и додатна средства за постављање мермерних плочица на улазу у зграду и за уређење улаза на другом спрату, где се налази и нова мултимедијална сала, појаснила је председница општине.

Она је подсетила да је у 2022. години, захваљујући Министарству без портеља, изграђено и близу 2 км канализационе мреже у Маскару, Министарство здравља донирало је ново санитетско возило Дому здрвља, а средствима овог министарства реконструисана је и Здравствена амбуланта у Доњем Крчину. Асфалтирана је и улица Вожда Карађорђа у насељу Расадник средствима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

“Када су питању капиталне инвестиције, а ради се воводоводној и канализационој мрежи, сва средства планирана су и искоришћена, 20 милиона динара је прошле године уложено у водовод и 20 милиона динара у канализациону мрежу, нешто више када се додају средства добијена од министарстава, а када је у питању путна инфраструктура успели смо да асфалтирамо 2 км путева и вредност тих радова је 30 милиона динара, са ПДВ-ом”, навела је председница општине.

У наставку седнице, између осталог, одборници су усвојили и Извештај о раду и Финансијски извештај за 2022. годину Општинске библиотеке Варварин, План и Програм рада за 2023. годину Центра за социјални рад за општине Варварин и Ћићевац и Извештај о степену усклађености планираних и реализованих из програма пословања ЈП “Расвета Варварин” за период 1. јануар –  31. децембар 2022. године.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x