Одржана седница Штаба за ванредне ситуације, апел становништву да не спаљује биљне остатке

На Дневном реду Прве редовне седнице Штаба за ванредне ситуације општине Варварин, којој је председавала председница општине Варварин и командант штаба др Виолета Лутовац Ђурђевић, нашло се 5 тачака, а након упознавања чланова Штаба за ванредне ситуације општине Варварин, који су именовани Одлуком о образовању општинског Штаба за ванредне ситуације, представљен је полугодишњи извештај о стању система за јавно узбуњивање.

Међу тачкама нашло се и обавештење о предузимању посебних мера заштите стрних усева од пожара током жетве и том приликом је упућен апел грађанима да не спаљују биљне остатке, јер спаљивањем биљних остатака често долази до неконтролисаних пожара на отвореном који наносе велике материјалне штете и могу да доведу до страдања људи.

Према Закону о заштити од пожара предвиђена је новчана казна у износу од 10.000 динара за физичка лица, за правна лица од 300 хиљада од милион динара. Спаљивање стрних усева, смећа и биљних остатака је забрањено Законом о заштити од пожара, а лице које је изазвало пожар је дужно да ватрогасно – спасилачкој јединици надокнади трошкове интервенције, у складу са посебним прописом. Уколико се утврди да је на пољопривредном газдинству вршено спаљивање жетвених остатака, газдинство губи право на подстицајна средства у пољопривреди, у периоду од две године.

Чланови Штаба су упознати и са Командно – тактичком вежбом “Варварин 2024”, која ће бити одржана у Варварину, а у организацији “Caritasa Srbije” и Сектора за ванредне ситуације.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
стари
нови Највише гласова
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x