Октобарска изложба у Крушевцу, најстарија сликарска изложба у Србији

Октобарска изложба 2021. у Крушевцу је организована у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом и уз поштовање мера опреза. Октобарска изложба традиционално је усмерена ка годишњем представљању најновијих остварења крушевачких уметника, истичући значај континуираног ликовног стварања и излагања, као и јачања позиције уметника на локалној, али и широј уметничкој сцени. Последњих деценија концепција Октобарске изложбе постављана је тематски, проблемски, бави се актуелним питањима савремене уметности, са намером да подстиче и представља актуелну уметничку продукцију.

Ове године тема Октобарске изложбе у знаку је обележавања значајног јубилеја – 650. година од оснивања Крушевца, као српске престонице Цара Лазара. С тога је намера била да се кроз сам назив ГРАД покрене низ различитих питања и размишљања о граду, о његовој прошлости и садашњости, савременој урбаној култури, идентитету, али и месту и улози уметника. Проблемски постављени оквири подстичу на различита промишљања и на приступ реализацији у складу са личним поетикама аутора, али и на активни однос  уметника према граду, окружењу, уметности.

Ослањајући се на личне перцепције свог града, града као места рођења, боравка и рада, уметници га доживљавају, тумаче и представљају кроз различита виђења сходно личним уметничким праксама. Као значајна подршка уметничком раду, самим уметницима и ликовној сцени града, од установљења почетком шездесетих година у част ослобођења града и победе над фашизмом, Октобарска изложба својим духом и карактером посвећена је граду и креирању његовог културног идентитета.

На овогодишњој Октобарској изложби заступљено је 27 радова у различитим техникама и медијима, 16 аутора: Слободан Милосављевић Гане, Дејан Аксентијевић, Горан Вукадиновић, Милутин Гајић, Зоран Коматиновић, Снежана Љушић, Биљана Мишић, Иван Мишић, Иван Петровић, Марко Петровић, Јованка Рашовић, Јелена Рубил, Ана Савић, Јелена Стојковић, Марија Ћирић и Дарко Чикарић.

Изложба је отворена до 5. новембра, а кустос је Јелена Павловић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
стари
нови Највише гласова
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x