“Песме из трамваја” и бајка “Дивљакуша” представљене публици у Варварину

У Великој сали Општинске библиотеке Варварин одржана је промоција књиге “Песме из трамваја” и бајке “Дивљакуша”, ауторке Јасмине Димитријевић која корене вуче из наших крајева, из поморавског села Бошњана.

Књига “Песме из трамваја” збирка је песама које је ауторка писала у трамвају, у путу од куће до посла и ради се о првој збирци песама. По речима ауторке Јасмине Димитријевић, у припреми је и друга збирка песама која ће се тематски доста разликовати од прве.

Љубавне, завичајне, родољубиве, па чак и дечије песме део су збирке “Песме из трамваја”, а настале су као инспирација из окружења. У овој збирци као гостујући песник се појављује и Даница Димитријевић Петровић, која је недавно почела са писањем и чије су песме намењене њеној хуманитарној групи “Ми помажемо, прикључите се и ви!”.

Бајка о принцези Дивљакуши је једна веома интересантна сликовница за малишане, а Јасмина Димитријевић истиче да је у припреми и збирка бајки, басни и прича за децу, нагласивши да себе сматра, пре свега, дечијим писцем.

“Управо ових дана је из штампе изашла моја прва бајка о принцези Дивљакуши, а у плану је да објавим и збирку бајки, басни и прича за децу. Имам више од 10 бајки, 5 басни, доста прича за децу и све то планирам да објединим у једној збирци. Желим само да додам, када сам размишљала о себи ко сам, ја сам схватила да сам срцем и душом ипак дечији писац и песник, без обзира што пишем и за одрасле, али опет та тематика за децу ми је некако дража”, рекла нам је Јасмина Димитријевић.

Издавач збирке “Песме из трамваја” је Удружење песника Србије – ПоезијаСРБ, са седиштем у Крушевцу, док је издавач “Дивљакуше” новинско – издавачки центар “Доситеј” из Горњег Милановца, а сав приход прикупљен од продаје књига ићи ће у хуманитарне сврхе.

У промоцији су учествовали писац и драматург Милош Милошевић Шика, проф. др Раде Биочанин, дечији песник Драгана Марковић, духовни песник Мирко Стојадиновић чија је слика на насловници “Песама из трамваја”, као и младе глумице трстеничког Позоришта, док је “Дивљакушу” сликама оживео Александар Стојадиновић.

Јасмина Димитријевић већ пар година живи и ради у Загребу, бави се хуманитарним радом и залагањем за помоћ угроженим породицама крушевачког краја. Један је од оснивача Хуманитарног удружења “Чарапанско срце”, а од недавно је и члан међународног хуманитарног удружења песника света за помоћ деци света и једна је од 5 песника са наших простора који су чланови ове организације. Неке од последњих акција овог удружења билесу прикупљање донација за изградњу школе у Нигерији и за изградњу медицинског кампа у Индији.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x