Општина Ћићевац добила средства за пилот пројекат спровођења иновативних решења у области локалне политике запошљавања

Општина Ћићевац једна је од 8 локалних самоуправа које су потписале уговор о додели средстава подршке за запошљавање при локалним самоуправама, а за пилот пројекат спровођења иновативних решења у области локалне политике запошљавања “Уз подршку је лакше запошљавање” који финансира Министарство за рад, запошљавање и борачка питања.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Никола Селаковић је објаснио да ће се кроз подржане пројекте 400 незапослених укључити у различите мере, као што су обуке за потребе тржишта рада и обуке на радном месту код послодавца, док ће након тога најмање 80 незапослених лица бити економски оснажено, запослено или самозапослено.

Он је подсетио на то да су током 2022. године настављена позитивна кретања на тржишту рада, те да је стопа незапослености у трећем кварталу ове  године износила 8,9 одсто за становништво узраста 15 и више година, док је стопа запослености 50,8 одсто. Наведени подаци су, како је указао, доказ да је Србија земља која се мења, с обзиром на то да је до пре само десет година свака четврта особа била незапослена.

Према његовим речима, ово су подаци који охрабрују, али нас истовремено и обавезују на то да у наредној години додатно интензивирамо активности и пружимо шансу што већем броју незапослених лица да стекну прво радно искуство, нова знања, да се запосле или самозапосле.

Министар је навео да је реализација пројекта “Подршка Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у пилотирању иновативних решења за запошљавање”, који финансира ГИЗ програм “Миграције за развој III” и немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој, управо корак даље у стварању квалитетнијег тржишта рада.

Он је исказао захвалност ГИЗ-у на њиховој дугодишњој подршци коју несебично дају институцијама Србије, као и Влади Немачке која је Србију препознала као свог партнера, те истакао да је ово први ГИЗ-ов пројекат са ресорним министарством, који подрзумева директна бесповратна средства.

“Циљ нам је да се јединице локалне самоуправе додатно подрже за спровођење иновативних решења која треба да одговоре на препознате изазове на локалном тржишту рада, на потребе теже запошљивих незапослених лица и друштвено осетљивих група, ради подстицања запошљавања и побољшања њиховог социо – економског положаја”, указао је Селаковић.

Пројекти изабраних локалних самоуправа, како је напоменуо, посебну пажњу посвећују економском оснаживању жена, као и теже запошљивих лица, као што су старији од 50 година и припадници ромске националне мањине. Такође, он је додао да ће поједини подржани пројекти бити од важности за промоцију и даљи развој социјалног предузетништва, као посебног вида социјалне економије.

Директорка Канцеларије ГИЗ у Србији Данијела Функе указала је на то да пројекат „Подршка Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у развоју иновативних решења за запошљавање на локалном нивоу“ садржи све важне елементе и за Србију и за ГИЗ.

Наиме, како је предочила, реч је о иновацијама и помоћи рањивим, тешко запошљивим групама, онима којима је из различитих разлога потребна помоћ и подршка – на пример, повратницима из иностранства, припадницима мањинских група, којима недостају вештине и образовање.

“Србија је већ направила напредак у области запошљавања, а овај пројекат се фокусира на најугроженије, којима је потребна додатна подршка како би могли да ступе на тржиште рада”, истакла је Функе.

Она је додала да је један од важних елемената и социјално предузетништво, наводећи да је ГИЗ заједно са ресорним министарством радио на изради и доношењу Закона о социјалном предузетништву кроз који ће, као и кроз покренуте пројекте, бити понуђена могућност подршке при запошљавању и подвукла да пројекат унапређује сарадњу између ГИЗ-а и Министарства, као и Владе Србије и Савезне Владе Немачке.

Министарство је расписало 3. октобра јавни позив за јединице локалних самоуправа за доделу бесповратних средстава за пилот спровођење иновативних решења у области локалне политике запошљавања. Предлоге пројеката поднело је 20 јединица локалних самоуправа, а 23. новембра донета је одлука о одобравању средстава, којом је обухваћено осам јединица.

Средства су добили Крагујевац, Књажевац, Пирот, Нови Пазар, Град Врање, Бач, Врњачка Бања и Ћићевац, а укупна вредност бесповратних средстава за јединице локалне самоуправе износи 387.993 евра. Додатна средства за реализацију пројеката (минимум 20 одсто одобрених средстава) износе 101.188 евра, који су обезбеђени од стране локалних самоуправа у оквиру сопствених буџета.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x