Општина Варварин добила средства за суфинансирање мера енергетске санације породичних кућа и станова

Општина Варварин и ове године је добила средства за суфинансирање програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова у оквиру Националног програма енергетске санације. Министарство рударства и енергетике за становнике темнићког краја определило је 4.000.000,00 динара, док је локална самоуправа из општинског буџета обезбедила још 5.000.000,00 за енергетску санацију.

Након потписивања уговора са министарком Дубравком Ђедовић, који је у име општине Варварин потписао начелник одељења за Локално – економски развој Александар Павић, приступиће се реализацији програма, најпре расписивањем Јавног позива за извођаче радова, а касније и за грађанство. Овим конкурсом обухватићемо све мере енергетске ефикасности као и прошле године што подразумева санацију фасаде, замену столарије, грејање, замену котлова, уградњу соларних панела и још много мера што ће нашим суграђанима омогућити уштеду енергије и новца.

Министарка Ђедовић је указала на то да је приближно милијарду динара субвенција обезбедило ресорно министарство, а још приближно 800 милиона јединице локалне самоуправе и објаснила да држава и локална самоуправа покривају до 50 одсто трошкова инвестиције домаћинства, а да грађани, који се определе за више мера субвенција, могу покрити и до 65 одсто трошкова.

Министарка је изразила наду да ћемо, уз ефикасну реализацију радова, већ до краја године имати и прве резултате, односно смањење потрошње електричне енергије током грејне сезоне. Према њеним речима, очекиване укупне уштеде енергије на основу спроведених мера из овог јавног позива износе 90 милиона киловат сати годишње, а смањење емисија CO2 процењује се на 40.000 тона годишње.

Она је подсетила на то да је до сада више од 20.000 домаћинстава енергетски санирано захваљујући подршци државе, a да су сада обезбеђена средства за двоструко више и истакла да ће у наредних пет година, колико траје програм “Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане Републике Србије”, приближно 50.000 домаћинстава имати прилику да добије субвенцијe.

“Енергетска транзиција је задатак свих нас и свако има своју улогу и одговорност – држава, јавна предузећа, привреда, локалне самоуправе и сви ми као грађани”, поновила је она и најавила да ће држава наставити да улаже у повећање енергетске ефикасности јавних објеката и да подржава грађане у томе да смање потрошњу у својим породичним кућама и становима.

Ђедовић је најавила да ће држава улагати у даљи развој преносног система, као и да ће посебно радити на смањењу губитака на дистрибутивној мрежи, а затим предочила да ће приближно 450 милиона евра бити уложено у дистрибутивни систем, укључујући аутоматизацију мреже, чиме ће се смањити број испада и време трајања прекида.

“Поменута средства намењена су и за реконструкцију мреже, замену дрвених стубова бетонским, замену трансформатора и уградњу паметних бројила чиме ће бити смањени технички губици и неовлашћено преузимање електричне енергије”, навела је министарка Дубравка Ђедовић и додала да се део тог програма већ реализује и да се први ефекти очекују током наредне грејне сезоне.

3 2 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x