Општина Варварин поклонила ауто-седишта малишанима рођеним 2017. године, одржана и обука о правилној употреби

У организацији Агенције за безбедност саобраћаја и општине Варварин, у Великој сали Општинске библиотеке Варварин одржана је обука за родитеље о начину коришћења дечијих ауто-седишта, након чега је подељено 60 ауто-седишта које је обезбедила локална самоуправа средствима од наплаћених казни за саобраћајне прекршаје на територији општине Варварин.

Едукацију за родитеље извршио је Душко Пешић, а са обуке је поручено да заштитни системи у возилима (дечија седишта и сигурносни појас) представљају основне системе заштите како деце путника, тако и возача и одраслих путника у возилу. Могло се чути и да истраживања показују да родитељи не користе или недовољно користе дечије заштитне системе приликом превоза деце у возилима, док индикатор њихове употребе на територији Србије износи 37,2%.

Важно је нагласити да су број и тежина последица саобраћајних незгода у директној зависности од степена коришћења заштитних система и зато је од виталног значаја да се код родитеља и одраслих развије свест о потреби правилног коришћења дечијих заштитних система приликом превоза у возилима.

Поред теоријске обуке практично је показано и како треба поставити ауто седиште у возилу, зато што статистички подаци указују и на то да велики број родитеља не поставља ауто-седиште по инструкцијама произвођача, чиме оно постаје небезбедно и несигурно.

Ауто-седишта поделили су начелник Одељења Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић и члан Савета за безбедност саобраћаја општине Варварин Владица Филиповић, а презентацији су присуствовали и председник општине Варварин Војкан Павић, заменица председника општине Виолета Чолаковић и начелница Општинске управе Гордана Петровић.

Иначе, ове обуке пројекат су Агенције за безбедност саобраћаја који је покренут у циљу подизања свести грађана на територији Републике Србије о значају употребе дечијих ауто-седишта, а у оквиру ког је АБС обезбедила за општину Варварин 20 комбинованих ауто-седишта за децу, док је остатак обезбедила локална самоуправа

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x