Општина Варварин расписала Јавни позив за енергетску санацију породичних кућа и станова

У циљу спровођења мера енергетске санације породичних кућа и станова, за унапређење енергетске ефикасности у стамбеном сектору и повећано коришћење обновљивих извора енергије у домаћинствима на територији општине Варварин, локална самоуправа расписала је Јавни позив за бесповратна средства намењена домаћинствима за енергетску санацију.

Бесповратна средства намењена су за енергетску санацију породичних кућа и станова, а домаћинства која остваре право на суфинансирање могу набавити добра или услуге искључиво од директних корисника / привредних субјеката са листе коју је објавила Комисија за реализацију мера енергетске санације.

Суфинансираће се замена спољних прозора и врата и других транспарентних елемената термичког омотача са одговарајућим термичким својствима према негрејаним просторијама, за породичне куће и станове. Власници породичних кућа могу конкурисати за бесповратна средства за постављање и набавку материјала за термичку изолацију зидова, таваница изнад отворених пролаза, зидова, подова на тлу и осталих делова термичког омотача према негрејаном простору.

Бесповратна средства опредељена су и за набавку и инсталацију котлова на природни гас, грејача простора, или замену постојећег грејача простора (котао или пећ) ефикаснијим, као и за набавку и инсталацију котлова на биомасу (дрвни пелет, брикет, сечка), грејача простора, или замену постојећег грејача простора (котао или пећ) ефикаснијим за породичне куће и станове.

У мере енергетске санације спада и замена постојеће или уградња нове цевне мреже, грејних тела – радијатора и пратећег прибора за породичне куће и станове, набавка и уградња топлотних пумпи и пратеће инсталације грејног система за породичне куће.

Суфинансираће се и набавка и уградња соларних колектора у инсталацију за централну припрему потрошне топле воде за грејање санитарне потрошне топле воде и пратеће инсталације грејног система за породичне куће.

Како се наводи у јавном конкурсу, циљ спровођења мера енергетске санације породичних кућа и станова је унапређење енергетске ефикасности у стамбеном сектору и повећано коришћење обновљивих извора енергије у домаћинствима на територији општине Варварин.

За ове намене, укупно планирана средства која ће општина Варварин, заједно са средствима Управе за финансирање и подстицање енергетске ефикасности, доделити путем овог конкурса износе 3.640.000,00 динара.

Рок за подношење пријаве је 21 дан, прецизније до 12. августа текуће године.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
стари
нови Највише гласова
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x