Бесповратна средства за примарну пољопривредну производњу

Одељење за пољопривреду Општинске управе општине Варварин и Пољопривредна саветодавна и стручна служба (ПССС) Крушевац одржали су у Варварину предавање на тему “Пројекат конкурентне пољопривреде Републике Србије – услови и циљеви”, док је предузеће “Никол аграр” на платоу испред Дома културе изложило трактор и прикључну машину.

Пројекат конкурентне пољопривреде у Србији пружа могућност пољопривредницима и микром, малим и средњим предузећима да добију бесповратна средства у износу од 50% од укупне вредности инвестиције (са ПДВ-ом), 40 % кредитно финансирају из кредита са пословним банкама уз свега 10% сопственог учешћа, за реализацију пројеката којим ће унапредити пољопривредну производњу газдинстава и учествовати у развоју конкурентности пољопривреде у Републици Србији.

Саветодавац за агроекономију ПССС Крушевац Зоран Старинац истиче да је суштина овог Пројекта та да произвођачи могу да конкуришу за набавку опреме и механизације и трактора за примарну пољопривредну производњу на начин одређен правилима Светске банке.

“Део средстава су грант средства у износу од 50% и ради се о бесповратним средствима Светске банке, 40% су средства која произвођач узима код пословних банака и 10% су сопствена средства. Конкурисање иде секторски за сточарство, повртарство, ратарство, производњу рибе и за пчеларство”, наглашава Старинац.

За сваки сектор биће расписан појединачни јавни позив и конкурисање иде у три фазе. Прва фаза је подношење захтева за одобрење пројекта, друга фаза је подизање кредита код пословне банке, а у тренутку подношења захтева произвођач на свом наменском рачуну мора да има 10% средстава планиране инвестиције.

Трајање пројекта je од 2020. до 2024. године, а предвиђено је да сваке године буду отворена по 2 јавна позива. Први је отворен 23. априла, док ће други бити отворен на јесен ове године.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x