Откривен споменик кнегињи Милици на Тргу деспота Стефана

На недавно реконструисаном Тргу деспота Стефана у Крушевцу, на улазу у средњовековни Лазарев град, на централном догађају поводом Видовдана, Дана града, уз присуство руководства града Крушевца, патријарха Иринеја и свештенства СПЦ, као и великог броја Крушевљана, градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић открила је споменик кнегињи Милици и том приликом поручила да Град Крушевац и Србија имају обавезу да подсећају на овај дан који је дубоко урезан у памћење и свест читавог српског народа.

“Стотинак метара одавде кројила се судбина српског народа и трасирале историјске смернице. То велико мајчинство, које је имала Милица, није само у њених пет кћери и три сина, то је мајчинство јер је она величаствена жена, како је рекао Константин Филозоф, биограф деспота Стефана Лазаревића “мудрошћу Одисеј, а лепотом жена”. Та величанствена жена, изузетне племићке, Немањинске, царске лепоте, то мајчинство је пренела на целу Србију”, истакла је градоначелница Јасмина Палуровић и додала да је тек сада, откривањем споменика кнегињи Милици у близини споменика кнезу Лазару, Крушевац потпун и цео.

“Пречиста и пречасна, историјска Милице, добродошла поново у свој град. У град господства нам, Крушевац, твој вољени Крушевац, како се на Повељама потписивао твој Лазар, самодржац всем Србљем, Подунављем, Поморављем, Приморјем… Добродошла у срце твог рођеног Крушевца!”, рекла је градоначелница Палуровић.

Споменик је освештао поглавар СПЦ, патријарх Иринеј, који је рекао да је “кнегиња Милица, која је имала осморо деце, својим дивним мајчинским примером показала нашем роду, нашим мајкама, како је часно и велико бити мајка” и да је то пример “мајкама да рађају, када нас је све мање да попунимо просторе српске”.

Одлуку о постављању Споменика донела је Скупштина града на иницијативу директора БИА Братислава Гашића и локалног Клуба привредника  који су и финансирали његово подизање, као и реконструкцију комплетног Трга Деспота Стефана, на чему им се градоначелница Палуровић захвалила.

Скулптура, која је урађена у бронзи, а са постаментом је висока 6 метара, дело је академског вајара Зорана Ивановића који је дипломирао и магистрирао на Факултету примењених уметности у Београду.

На свечаности поводом откривања споменика Кнегињи Милици, приказан је и уметнички програм, уз присуство директора БИА Братислава Гашића, краљевске породице Карађорђевић и бројних грађана.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x