Откривена биста Станислава Биничког у дворишту школе у Јасици

У оквиру 19. музичке манифестације Дани Станислава Биничког, која се одржава у Јасици, у среду је откривена биста прослављеног српског композитора, коме се ове године обележава 150. годишњица од рођења (27.јул 1972. године).

У дворишту школе, која носи име завичајног композитора чији је марш “На Дрину” стекао светску славу, програм је отпочео управо извођењем ове композиције, а затим је бисту открила чукунунука Стевана Јосифовић, након чега је положено цвеће.

Окупљеним мештанима обратио се заменик градоначелнице Крушевца Александар Јовановић.

“Споменици чувају историјско наслеђе, преносећи сећање на нове генерације и дајући смисао историјском континуитету. Последњих година, град Крушевац одаје дужну пошту својим великанима, а ове године, на Видовдан, на платоу у центру града, као доминантна фигура, постављен је споменик Станиславу Биничком. Његова биста је од вечерас и у дворишту школе, где ће служити као вечна инспирација и подсећање. Изградњу споменика су помогли Клуб привредника и пријатеља града” рекао је Јовановић.

Реч је имао и иницијатор обележавања јубилеја, градски већник и песник Момир Драгићевић, сагледавши из свог угла значај овог великана.

Директор школе Иван Пелаић уручио је Похвалу Стевани Јосифовић, истичући да се ове године обележава и 190 година рада школе.

У наставку програма, изведен је концерт уметничке музике, у интерпретацији Земунског гудачког квартета.

Најпознатији завичајни композитор Станислав Бинички био је и диригент и педагог. Сматран је највећим представником српске класичне музике и аутор је прве српске опере “На уранку”.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x