Отворена деоница “Моравског коридора” Појате – Макрешане, саобраћајница важна за ширење индустријских зона, довођење страних инвеститора и развој овог дела Србије

Председник Републике Александар Вучић, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министри Братислав Гашић, Синиша Мали и Горан Весић, као и директори “Коридора Србије” и “Путева Србије” Александар Антић и Зоран Дробњак, присуствовали су отварању деонице на делу Моравског коридора од Појата до Макрешана, ауто-пута који спаја исток и запад Србије. Свечаном отварању ауто-пута, на који је повезан и Варварин, присуствовала је и председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић.

Председник Вучић је, обраћајући се окупљеном народу у Макрешану, истакао да је ова инвестиција за нас веома важна јер може да доведе привреднике из целог света, да се улаже у овај крај, да се враћају људи који су отишли у иностранство и којима ћемо моћи да кажемо да овде може пристојно да се живи. Он је додао да је важно и да показујемо да можемо да радимо и градимо и у тешким временима, најавивши да ће за неколико месеци бити урађено још 12 километара тог ауто-пута до Кошева, а до краја следеће године биће готов део од Чачка до Краљева. Председник је указао и на то да су свуда по овој деоници постављени стубови за 4Г мрежу, а биће постављени и за 5Г.

Вучић је пре свечаног отварања, пролазећи са члановима Владе и гостима у панорамском аутобусу том деоницом Моравског коридора, указао на то да су изградња ове саобраћајнице и отварање дела од Појата до Макрешана, важни за ширење индустријских зона, довођење страних инвеститора и развој тог краја. Према његовим речима, Крушевац, као осми град по величини у Србији, овим добија пуно, али и Ћићевац, Варварин, Трстеник, као и сви они који иду на Копаоник, у Врњачку Бању, Краљево.

У разговору са грађанима из места кроз која пролази Моравски коридор, који су се окупили на петљи Ћићевац и на штандовима изложили храну и друге локалне производе, вино, ракију, сапуне и разне занатске производе и представили туристичке потенцијале овог краја, председник Вучић је истакао да ће живот у овом крају бити сасвим другачији и бољи када се Моравски коридор буде завршио.

Прва деоница Моравског коридора од Појата до Макрешана дуга је 16,9 километара, а до октобра би требало да буде завршено додатних 10,7 километра до Кошева, чиме ће Крушевац бити повезан са ауто-путем. То је прва „паметна“ саобраћајница у нашој земљи, изграђена са комплетном оптичком инфраструктуром. Моравски коридор, од Појата до Прељине, биће најмодернији и најшири ауто-пут у Србији, пошто ће бити шири од постојећих ауто-путева за укупно 1,6 метара.

Председница општине Варварин др Виолета Лутовац Ђурђевић истакла је да је прикључење на нови ауто-пут од изузетне важности за општине Варварин и Ћићевац које ће, захваљујући близини нове модерне саобраћајнице, добити нове могућности за развој и просперитет.

“Радујемо се новим инвеститорима и очекујемо да близина Варварина и Ћићевца укључењу на ауто-пут управо допринесе и развоју привреде, што је за општину Варварин најзначајније. Очекујемо и да ближи прилаз овој саобраћајници, поред тога што ће нас спојити са више градова који су у близини самог укључења, омогући и да пољопривредне производе, с обзиром да је општина Варварин претежно пољопривредни крај, пласирају на тржиште свих већих градова”, поручила је др Виолета Лутовац Ђурђевић.

По њеним речима, најзначајније је отварање нове Индустријске зоне између Варварина и Ћићевца и инвеститори који ће доћи и тиме отворити нова радна места.

Градња Моравског коридора у дужини од 112 километара почела је у децембру 2019. године. Радове изводи конзорцијум америчке компаније Бехтел и турске Енка, а уговор је вредан близу 800 милиона евра. Моравски коридор ће повезати три округа – Расински, Рашки и Моравички са коридорима 10 и 11, односно са ауто-путем Београд–Ниш и ауто-путем „Милош Велики“. Та саобраћајница повезаће све веће градове централне Србије где живи више од пола милиона људи: Чачак, Краљево, Врњачку Бању, Трстеник, Крушевац, Варварин и Ћићевац.

Такође, Моравски коридор ће трајно решити питање поплава, пошто ће бити регулисани токови река у овом делу Србије, а пре свега Јужне и Западне Мораве. Најсавременији ауто-пут биће изграђен „на три Мораве“ и у оквиру пројекта биће регулисана речна корита у дужини од 68 километара. Моравски коридор чине три деонице: Појате–Крушевац у дужини од 27,83 километра, Крушевац-Адрани у дужини од 53,88 километара и Адрани–Мрчајевци–Прељина дужине 30,66 километара.

Ауто-пут се гради за максималну дозвољену брзину од 130 километара на час, а имаће 11 петљи, 71 мост, 23 надвожњака, пет подвожњака и 31 пропуст.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x