“Иновације за рурални развој Србије”

На првом скупу представника малих газдинстава и асоцијација произвођача, градова и општина, националних асоцијација и регионалних агенција “Иновације за рурални развој Србије – Искуства Пољске у развоју руралних заједница” који је организован на иницијативу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде у сарадњи са Привредном комором Србије (ПКС) и Сталном конференцијом градова и општина (СКГО) 23. априла 2018. године у Хотелу Метропол у Београду.

Скуп је организован у оквиру пројекта „Подршка руралном и регионалном развоју у Републици Србији“ који финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу СДЦ, а спроводи конзорцијум партнера НИРАС, Пољски рурални форум и Партнер Солутионс. Конференцији су присуствовали и представници наше Општине, саветници за пољопривреду, водопривреду и рурални развој општине Варварин Зоран Бранковић и Александар Живковић.

Две основне теме које су размаране су развојне шансе руралних подручја кроз повезивање и ЛЕАДЕР оквир и заједнички излазак малих газдинстава на локално и регионално тржиште као начин да повећају приходе. У раду конференције учествовао је и тим Министарства пољопривреде и руралног развоја Републике Пољске на челу са Ричардом Зарудским, замеником државног секретара, који је пренео искуства Пољске у процесу придруживања, као и након уласка у Европску унију, док је тим Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде предводио државни секретар Сенад Махмутовић.

Тематика конференције је посебно актуелна имајући у виду да већина пољопривредних поседа у Србији припада групи малих породичних газдинстава која због величине неће моћи да конкуришу за ЕУ фондове, а регулаторни оквир и пословно окружење не подржавају довољно њихов раст. Једна од шанси за мала сеоска газдинства је и скраћивање ланаца вредности као начин изласка на локално и регионално тржиште уз мањи број посредника и са задржавањем већег дела прихода у самим домаћинствима.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x