Почели радови на изградњи “Моравског коридора”, Србија добија први дигитални ауто-пут

У недељу је код кружног тока на Јасичком путу у Крушевцу свечано обележен почетак изградње “Моравског коридора” који ће повезати седам градова и општина Расинског, Рашког и Моравичког округа: Ћићевац, Варварин, Крушевац, Трстеник, Врњачку Бању, Краљево и Чачак, подручје на којем живи око 500.000 људи.

Свечаној церемонији поводом почетка радова на изградњи ауто – пута Е-761, деонице Појате – Крушевац, присуствовао је председник Републике Србије, Александар Вучић, амбасадори Сједињених Америчких Држава Ентони Годфри, Велике Британије, Шан Меклауд и Турске, Танџу Билгич, као и потпредседница Владе Србије и министарка саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре, Зорана Михајловић.

Церемонији су присуствовали и бивши градоначелник Крушевца, актуелни директор Безбедносно – информативне агенције (БИА), Братислав Гашић, али и градоначелници и председници општина које повезује нови ауто – пут.

Отварајући радове на “Моравском коридору” председник Републике Александар Вучић истакао је да је поносан на то што је много тога покренуто и урађено, а затим се захвалио грађанима на томе што су веровали у своју земљу и показали да када се заједно и вредно ради могуће је мењати себе и променити данашњицу и будућност.

“Поносан сам на вас, поносан сам на нашу земљу. У октобру смо били земља са највећим привредним растом у целој Европи и верујем да ће то бити случај и са целим кварталом и то је нешто што смо успели заједнички да мењамо”, поручио је председник Вучић.

Говорећи о новом ауто – путу председник Вучић поручио је да ће “Моравски коридор” решити трајно и питање поплава и у Трстенику и у Краљеву, пошто ће бити регулисане реке, тако да грађани Сирче, Адрана и других места више неће живети у страху, неће морати да се плаше за своје фабрике, куће и своју децу.

“Овим ми доносимо живот и враћамо живот који смо полако губили од деведесетих година па на овамо, само Јасика је изгубила 500 људи у том периоду. Хоћемо да вратимо наше људе из иностранства, хоћемо да задржимо младе у нашој земљи и то можемо новим путевима и новим фабрикама, а они ће много лакше и много брже да долазе кад имају ауто – пут”, нагласио је председник Вучић.

Он је нагласио да Моравски коридор доноси најмодернију технологију и биће најшири ауто-пут од 30 метара и објаснио да дигитални ауто – пут значи да ће грађани имати дигиталне знакове и обавештења где су евентуално гужве, удеси, где је клизаво, магла и све друге информације, што ће доста подићи безбедност саобраћаја.

“Такве ауто – путеве данас гради Србија и градимо их уз подршку наших пријатеља”, рекао је председник Републике.

“Добили смо најповољније уговоре за финансирање и од једних и од других, са много нижим каматним стопама него што смо их икада добили и то не бисмо добили без подршке госпође (Шан) Меклауд и господина (Ентонија) Годфриа”, нагласио је председник Вучић.

“Путеви су оно што спаја људе, путеви доприносе отворености нашег друштва и путеви вам, у крајњој линији, омогућавају да можете да живите и у Стопањи, Почековини, Јасици, да радите и у Трстенику, Крушевцу, Краљеву, Чачку и у сваком другом месту и зато су страшно важни овакви путеви. То мења слику и лице Србије, то мења сваког од нас”, додао је он.

“За две године биће завршена деоница Појате – Крушевац, за три Чачак – Краљево, а за 4 комплетан ауто – пут”, поручио је председник Србије, Александар Вучић.

Изградњом “Моравског коридора” биће уређен и водоток и приобаље Западне Мораве, а радови на уређењу корита обухватиће укупно 16 хидротехничких објеката на нивоу регулације речног корита, корекције речног тока и реконструкцију постојећих и изградњу нових одбрамбених насипа чиме ће бити решен и проблем заштите од поплава.

Максимално дозвољена брзина биће 130 км на час, биће изграђено 11 петљи и 130 осталих објеката, од чега 71 мост, 23 надвожњака, 5 подвожњака и 31 пропуст.Радове на изградњи изводиће компанија “Бехтел – Енка”, а инвестиција је вредна око 800 милиона евра.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x