Почетак радова на изградњи крушевачког аеродрома “Росуље”

У среду, на Видовдан, отпочели су радови на изградњи аеродрома “Росуље” у Крушевцу. Радове је на свечаности оворио градоначелник Крушевца Драги Несторовић, уз симболичан скок падобранаца, чланова Аеро клуба “Михајло Живић” из Крушевца.

Изградња аеродрома  Росуље спроводи се на укупној површини од 40,83 хектара (или 160 катастарских парцела) које су обухваћене Регулационим планом – Аеродром “Росуље” Крушевац. Наведени Пројекат је од стране Владе Републике Србије проглашен пројектом од јавног интереса, те је за реализацију истог утврђен општи интерес и извршена експропријација за све парцеле. Град је исплатио све власнике и укњижио се, док је локацијска дозвола издата 07. октобра 2015. године.

Након тога, идејни  пројекат је био у Директорату за цивилно ваздухопловство на безбедоносну контролу и добијена је  сагласност. Израђен је главни пројекат, а решење о грађевинској дозволи је издато 12. децембра 2016.

Изградња аеродрома “Росуље” подразумева извођење радова на полетно-слетној стази са стајанком и рулним стазама, падобранским кругом, полигоном за вежбање и инфраструктуром, изградњу хангара са пратећим садржајем и изградњу саобраћајнице са паркинг простором, док је вредност пројекта 250 милиона динара.

У 2017. години предвиђено је 100 милиона динара из буџета града за реализацију прве фазе изградње Аеродрома “Росуље” која подразумева изградњу травнате полетно-слетне стазе, рулне стазе и платформе стајанке са приступном саобраћајницом.

Уговор о извођењу радова потписан је са извођачем, предузећем “Техноградња”, и извођач је уведен у посао 15. маја 2017. године. Завршетак радова је 70 радних дана.

Изградњом Аеродрома “Росуље” град Крушевац ће добити аеродром са референтном ознаком 2Б, а планира се коришћење аеродрома за инструментално летење са могућношћу обављања карго летова. Тиме ће Крушевац добити још једну позитивну референцу за привлачење будућих инвестиција и олакшање транспорта локалној привреди. Велики значај овог пројекта огледао би се и у случају ванредних околности, могућности врло брзих интервенција у случају елементарних непогода, хитних медицинских интервенција, епидемија и сл.

Извор: крушевац.рс

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x