Почиње подношење пријава за прикључење нелегалних објеката на инфраструктурну мрежу

Уредбом Владе Републике Србије о начину, условима и поступку за привремено прикључење на електроенергетску мрежу, гасну мрежу и/или мрежу даљинског грејања, водовод и канализациjу незаконито изграђених објеката предвиђено је да прикључак за струју, воду, канализацију или грејање могу да добију само власници кућа и станова и чланови њихових домаћинстава, који су изградњом, односно куповином, трајно решавали своје стамбено питање и који у њима живе.

Ова могућност се не односи на пословне објекте, нити на инвеститоре који су нелегално градили и објекте нису прикључили на комуналну инфраструктуру. Такође, прикључење је привременог карактера и не утиче на утврђивање правног статуса објекта који се прикључује на инфраструктуру.

Грађани који живе у нелегалним објектима моћи ће у року од 30 дана, почевши од 15. септембра 2023. године, да поднесу пријаве за прикључење на струју, грејање, воду и канализацију путем формулара који ће бити достављен општинама, а грађани општине Варварин моћи ће сваког радног дана од 7 до 15 часова да се обрате за помоћ у општинском Услужном центру, на шалтеру број 6.

Уредбом је прописано да власник може да поднесе захтев за привремено прикључење на све инфраструктурне мреже које су утврђене овим документом или на само неку од њих, о чему ће се изјаснити у захтеву за привремено прикључење које буде подносио. Прикључење је могуће само за један објекат, односно један стан истог власника.

Право на пријаву имају власници или чланови породица који су купили и изградили те објекте и они ће, уз захтев за прикључење на струју, грејање, воду и канализацију, између осталог, морати да приложе очитану личну карту и геодетски снимак. Поред тога, треба да докажу и власништво над објектом као што су купопродајни уговор, уговор о заједничкој градњи, инвестицији или наследству.

Како би се свима пружила шанса да се прикључе на инфраструктуру, може се користити и оверена изјава лица под пуном материјалном и кривичном одговорношћу да гарантује да је објекат његов или у целости изграђен или купљен од инвеститора, а чиме се обавезују да ће након прикључења променити адресу и становати у објекту који су купили, изградили или на њега стекли право. Када подносиоци захтева испуне правне услове, надлежна општина ступа у контакт са комуналним предузећем које проверава испуњеност техничких услова.

Најкасније 15 дана по завршетку једномесечне кампање, ресорно министарство је дужно да обавести подносиоца захтева о исходу – да ли испуњава услове за прикључење. Наравно, процес је одвојен од поступка озакоњења у којем се посебним елаборатима или изјавама стручњака гарантује да су ти објекти у целости изграђени, док лице које прилаже пријаву за прикључак преузима одговорност на себе којом гарантује да је објекат у потпуности изграђен, да има темеље, зидове и кров.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
стари
нови Највише гласова
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x